FOTO Obilježena 31. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline

Za brojne ratne zločine na ovom području nitko nije odgovarao

U Gornjem Viduševcu je u petak, 30. rujna obilježena 31. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline.

Naime, krajem rujna 1991. godine odmetnuta JA i pobunjeni Srbi krenuli su na hrvatska sela preko rijeke Gline u pravcu rijeke Kupe sa željom uništenja svega što je hrvatsko. Prva na udaru bila je viduševačka crta obrane koja se držala od ljeta sve do kraja rujna te 1991. godine. Daleko moćniji neprijatelj nakon žestokih borbi prešao je rijeku Glinu i ušao u hrvatska sela, palio, uništavao i ubijao sve što je hrvatsko.

Sjećajući se tih teških dana godine 1991. i svih onih koji su svoj život položili na oltar Domovine kod Spomen golubice u Gornjem Viduševcu položeni su vijenci i upaljene svijeće.

U ime organizatora, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Gline njezin predsjednik Marko Sremić sjetio se tog vremena od prije 31 godinu:

VEZANE VIJESTI
U Gornjoj Bučici obilježen Dan sjećanja na poginule branitelje i civile glinskog Pokuplja

“Prije 31 godinu, nažalost, svi smo otišli. Danas, uz ovo spomen obilježje i još osam ovakvih spomen obilježja masovnim grobnicama podignuto je na prostoru grada Gline. Osim ovog, podignuto je još 11 drugih spomen obilježja. Svako ovo spomen obilježje, svako ukopno mjesto govori nam o stradavanju od onog koji nije htio da ovdje živimo. Od onog koji nije čuo niti krik kobile u Maloj Solini, niti jauk njenog vlasnika koji je ubijen na stepenicama rodne kuće.”

Sremić je podsjetio da za brojne ratne zločine na ovom području nitko nije odgovarao.

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković istaknuo je da je teško pronaći riječi nakon 31 godine:

VEZANE VIJESTI
Baš kako i treba biti – radno i veselo

“Teško je u nekim trenucima pokloniti se i žrtvi svih onih koji su dali svoj život za slobodnu Republiku Hrvatsku, a imajući na umu da do današnjih dana još nitko nije odgovarao za te zločine. Teško je pronaći riječi utjehe za obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila Domovinskog rata. Možda je tišina ona koja opisuje način na koji se trebamo pokloniti toj žrtvi.”

Obilježavanju je nazočio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića:

“31 godina je prošla od teških vremena koja su zadesila ne samo ovo područje, gdje je srbočetnička agresija htjela uništiti hrvatski duh, uništiti hrvatskog čovjeka, protjerati ga sa svojih stoljetnih ognjišta I reći da nismo ovdje nikad ni bili. Hvala vama hrvatski branitelji što ste tome stali na put. Hvala prvom hrvatskom predsjedniku koji je zajedno s vama poveo hrvatski narod idonosio odluke koje sui male za rezultat današnju slobodnu, samostalnu Republiku Hrvatsku.”

VEZANE VIJESTI
Obilježena 27. obljetnica operacije „Vihor“

Vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, izaslanik predsjednika Vlade i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vjekoslav Andrić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, izaslanik Policijske uprave sisačko-moslavačke Miroslav Rajković te predstavnici brojnih udruga.

Svetu misu u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog služio je mons. Ivica Mađer.

Prethodni članakU Glini provedeno kognitivno testiranje za rano otkrivanje demencije
Sljedeći članakMještani Male soline obilježili 31. obljetnicu od okupacije i progona