Predstavljena knjiga Slipi kralj i druge priče Marina Ivančića

U Knjižnici i čitaonici Glina sinoć, 11. ožujka, se održalo predstavljanje zbirke priča “Slipi kralj i druge priče”, autora Marina Ivančića, čiji rad donosi svježinu u svijet kratkih priča.

Ivančić, rođen 1991. u Karlovcu, s ovom zbirkom uspijeva zaintrigirati ljubitelje književnosti čudesnim spojem spekulacije, fantastike, erudicije i vještog pripovijedanja.

Moderatorica knjige bila je Lidija Klobučar, a među mnogobrojnom zainteresiranom publikom bio je i gradonačelnik Ivan Janković.

– Riječ je o debitantskoj knjizi koja obuhvaća 10 priča i moram priznati da mi je bilo inspirativno, ali i izazovno pripremiti se za ovaj književni susret. Piše postmodernističkim stilom, što je posebno zanimljivo jer je on diplomirani pravnik, a postmodernističke teme iznosi kao da je završio studij komparativne književnosti. Bilo ga ja izuzetno zanimljivo i za slušati i za čitati – rekla je Klobučar.

– Zanimljivo je vidjeti i drugu, umjetničku stranu Marina s kojim surađujem, a koji je inače i direktor Komunalca Glina. Bilo je zanimljivo slušati ovaj književni susret – poručio je gradonačelnik Janković koji će knjigu uvrstiti i u svoju kućnu biblioteku.

Knjiga, koja možda odjekuje imaginarnim labirintima, stoji čvrsto na temeljima autentičnosti Ivančićeve proze. Autor ne oponaša; on stvara svjetove koji su istovremeno neobični i izazivaju razmišljanje, vodeći čitatelje kroz zgode iz života natprirodno inteligentnog psa, parabole o Kristovom životu, te priče o ljubavi i intelektualnom sukobu.

-Velik utjecaj na mene je imala majka koja je voljela čitati, oko nje je uvijek bilo puno knjiga pa sam i sam zavolio knjige. Pisati sam počeo relativno kasno, s otprilike 25 godina. Ovu knjigu pisao sam periodično tijekom pet godina, a bavi se problemima u društvu kroz fantaziju i realne situacije. Smatram da će svatko pronaći priču za sebe – poručio je Ivančić.

Ivančićeva sposobnost da plete kompleksne narative, gdje se kraj svake priče doima kao svježe ili pak gorko otriježnjenje, daje na svježini i originalnosti ovog djela.

“Slipi kralj i druge priče” Marina Ivančića poziva na istraživanje dubina ljudske mašte i intelekta, nudeći čitateljima putovanje kroz spekulativne narative ispunjene fantastikom i erudicijom. Ivančićeva proza je izazov, avantura, i svjedočanstvo vještine koja se rijetko sreće na policama suvremenih knjižara.

Više o knjizi doznajte u emisiji Kulturni informator koja će se emitirati u programu Radio Banovine u sutra, 13. ožujka, u 19 sati.

Prethodni članakOdržano natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa u sklopu projekta “Učim, napredujem i pomažem drugima”
Sljedeći članakVIDEO Aktualni sat 18. sjednice Gradskog vijeća