Mještani Male soline obilježili 31. obljetnicu od okupacije i progona

Još uvijek nisu pronađeni ostaci 13 mještana

U Maloj Solini je u subotu, 1. listopada obilježena 31. obljetnica okupacije i progona hrvatskog stanovništva s područja sela.

Naime, krajem rujna 1991. godine pobunjeni Srbi naoružani i organizirani kadrovima JA nakon sloma viduševačke obrane krenuli su dalje na hrvatska sela. Prva na udaru je nakon Hađera bila Mala Solina.

Kod spomen-obilježja „Golubica“ u Maloj Solini položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile Male Soline u Domovinskom ratu. Predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina Elvis Dujmić potvrdio je da su događaji iz Domovinskog rata tema svakog razgovora stanovnika ovog naselja:

“Svaki puta kad se sastanemo ovdje razgovaramo o našim poginulim braniteljima i civilima, pogotovo o 13 žrtava koje još nije pronađeno. Svake godine sve je manja nada da će njihovi ostaci biti pronađeni, a kamoli da će neki od počinitelja tih zločina završiti pred sudom.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Obilježena 30. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline

Tužni su ovi kolovoški i rujanski dani sjećanja za sve Glinjane i Glinjanke i teško je pronaći riječi kojima opisati tadašnje događaje, rekao je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Brojka od 396 hrvatskih branitelja i civila koji su položili svoje živote za samostalnost Republike Hrvatske je brojka od 5% tadašnjeg stanovništva hrvatske nacionalnosti. To je iznimno veliki postotak. Svako bi te dane i sjećanja podići na višu razinu. Smatram da je tu odgovornost svih nas koji moramo međusobno komunicirati i na koji način to dostojanstveno obilježiti.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Doček Pola nove godine u Maloj Solini

Tužnoj obljetnici u ime Sisačko-moslavačke županije nazočila je vijećnica u Županijskoj skupštini Sanja Štingl-Vlašić:

“Dugi niz godina okupljamo se u svim naseljima na području grada Gline. Osobno obilazim sve Golubice, okupljamo se ovdje upravo s ciljem ukazivanja važnosti budućim generacijama i podsjećanja onima koji su se možda umorili, koliko je to važno. Važno je da se prisjećamo koji su dali ono najvrijednije što su imali za Hrvatsku, za našu Domovinu. Da bismo mi imali priliku živjeti, raditi, boriti se… To izaziva jedan veliki ponos, ali isto tako da im zahvalimo za njihovu žrtvu. I što je još važnije, da to mladima ostavimo u naslijeđe.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Mala Solina proslavila Preobraženje Gospodinovo i Dan sela

Generacija smo koja se susreće s nizom izazova i da bismo to mogli prebroditi, bitno nam je zajedništvo i međusobno uvažavanje. Ako ćemo stvarati lažno uvažavanje na lažnim temeljima, onda nećemo daleko stići, naglasila je Štingl-Vlašić.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović istaknuo je da je bitno ne zaboraviti:

“Trudimo se da žrtve ne nestanu u zaboravu poput suza na kiši. Oni predstavljaju temelj moderne hrvatske državnosti, temelj ovoga što mi danas imamo. A imamo puno toga, od slobode, prosperiteta i budućnosti.”

Nažalost, neki ljudi to su platili svojim životima, podsjetio je Janović.

Prethodni članakFOTO Obilježena 31. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline
Sljedeći članakFOTO Gornje Jame zločin bez kazne