U povodu Svjetskog dana umjetnosti, a u sjećanje na preminulog učenika Luku Norkovića, Srednja škola Glina je drugu godinu zaredom upriličila Likovne susrete ‘Lukine crte’.

Luka je bio tih i drag mladić koji je najviše od svega volio crtati.

Luka je bio tih i drag mladić koji je najviše od svega volio crtati, upravo smo zato odabrali 15. travanj za održavanje susreta jer je taj dan UNESCO proglasio Svjetskim danom umjetnosti. Koliko nam umjetnost i umjetničko izražavanje mogu oplemeniti život ponajbolje znaju oni koji svaku priliku iskoriste za skicu ili stvaranje. Likovni susreti „ Lukine crte“ ostvareni su kroz niz osmišljenih aktivnosti, a iako je inicijalni poticaj ovih susreta memorijalne naravi, također smo željeli ostvariti edukativne, kreativne i društveno korisne aktivnosti organizirajući pripremne radionice koje su prethodile samim likovnim susretima, poručuju iz Srednje škole Glina.

Učenici i profesori ovom su prigodom predstavili velik broj ukrasnih i uporabnih predmeta koje su izradili od gline.

Cilj projekta je osnažiti i motivirati mlade da kroz likovno stvaralaštvo, poduzetničke aktivnosti, stečene vještine primijenjenih umjetnosti i vrijednosti tradicijskog oblikovanja otkriju svoje potencijale i tako pridonesu boljoj socijalnoj osviještenosti unutar škole i zajednice.

Voditeljica projekta je Ana Rizmaul. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz poziv za financiranje projekata izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024.

Svake se godine, putem natječaja za izvannastavne aktivnosti pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, može ostvariti financijska potpora ovisno o kvaliteti programa koji se predstavlja u natječaju.

– Potaknuti tim okolnostima osmislili smo projekt, prijavili se na natječaj i ostvarili izdašnu financijsku potporu. Drugi po redu likovni susreti „Lukine crte“- keramički atelier, SŠ Glina ostvarili su se kroz povezane aktivnosti u stručnim posjetima, predavanjima, prezentacijama i praktičnim radionicama o tehnici oblikovanja, bojana i pečenja gline – govore iz škole.

Ističemo značajna događanja tijekom koji smo stjecali znanja i informirali se o tradiciji oblikovanja i važnosti lončarstva i keramike kroz zanimljiva predavanja i posjete:

  • Promocija knjige „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“, dr.sc. Darije Alujević u suradnji s Maticom hrvatskom iz Petrinje
  • Viduševačka roža, motiv koji se pamti (predstavljanje tradicijske baštine i autentičnih motiva), Crnković-rukotvorine j.d.o.o. (Slavica Crnković)
  • Posjet studiju keramike Ločarstvo Val u Petrinji i upoznavanje s tradicijskim načinima oblikovanja gline, vrstama gline koje se koriste u lončarstvu, mogućnostima finalne obrade
  • Predavanje o etimologiji naziva grada Gline i tradiciji lončarstva i keramike na području Banovine; dr. sc. Ivana Miletić Čakširan (Konzervatorski odjel u Sisku)
  • Stručni posjet i edukacija nastavnika u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (Odjel za dizajn keramike) ; trajanje posjeta 4 sata, studeni 2023.

Nastali ukrasni i uporabni predmeti prezentirani ostvareni su tijekom radionica  u suradnji Likovne skupine SŠ Glina s Udrugom GrAk iz Petrinje, Lončarstvom Val iz Petrinje, Školskog volonterskog kluba Manus Aperta, Vježbeničkim tvrtkima  „Ge Pe“ i  „Eko ban“ SŠ Glina, Odjelom za dizajn keramike (ŠPUD Zagreb), Osnovnom školom Glina, Obrtom za tiskanje i graviranje MAJICA I ŠALICA i drugih suradnika koji su nam se rado odazvali u događanjima – poručuju iz Srednje škole Glina.

Suradnici na projektu su GRAPHICharka; V. Mortigjija Anušić (ŠPUD, Zagreb); J. Šterc; Green Hill Sisak; Gradsko društvo Crvenog križa Glina. Pokrovitelj je Grad Glina, medijski pokrovitelji je Radio Banovina, a sponzori projekta su MAJICA I ŠALICA, obrt za tiskanje i graviranje; Dani Tex Opremanje interijera tekstilom; MARTINAJ, uslužni, proizvodni, trgovački obrt Glina.

Prethodni članakGrad Glina predstavlja ambiciozne projekte za obnovu i razvoj
Sljedeći članakHUMANITARNI KONCERT Naša sumještanka Katarina teško je stradala pri padu s konja, prikuplja se pomoć za rehabilitaciju