U Hrvatskom domu obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Glini

U ranu zoru, 26. lipnja 1991.g., samo dan nakon što je Hrvatska postala samostalna i neovisna država, Glinjane su probudili rafali, eksplozije i zapomaganja ranjenih policajaca. Pobunjeni Srbi koji se nisu mirili s novim poretkom, novom državom, uz pomoć JNA, izveli su napad na Policijsku postaju, svoje susjede Hrvate i tako je počelo neizvjesno vrijeme za sve nesrbe u Glini. U obrani Policijske postaje poginuo je policajac Tomislav Rom, pet ih je bilo ranjeno, a 16 njih je odvedeno u zarobljeništvo. U Glinu su potom stigli pripadnici ATJ Lučko, a neprijateljske snage i na njih su otvorile vatru te ranile trojicu pripadnika te jedinice. Zahvaljujući pripadnicima ATJ Lučko i Specijalne jedinice Sisak koji su nekoliko dana izdržavali napade neprijatelja i branili grad te razbili postrojbe kapetana Dragana, hrvatskom vodstvu i narodu dano je vrijeme za naoružavanje obrambenih snaga i podizanje morala.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području
Danas, 25 godina kasnije, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora obilježena je ta važna i ponosna 25. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Tako su najprije položeni vijenci na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, nakon čega su položeni vijenci i ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića. U Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini služena je Sveta misa, a potom je upriličen svečani program u Hrvatskom domu.

Svečanom programu nazočila je obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, branitelji i invalidi Domovinskog rata te obitelji poginulih branitelja, pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatske policije, pripadnici ATJ Lučko koji su itekako doprinijeli obrani Gline, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima, izaslanik ministra branitelja Slavko Muža, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Antun Vidaković, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general u miru Mladen Markač, predstavnici svećenstva i mnogi drugi.

VEZANE VIJESTI
Održan IV. Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu

Gradonačelnik Stjepan Kostanjević kaže kako se u ovih 25 godina mijenjao odnos prema braniteljima te se o povijesti pričalo kako je kome u tom trenutku odgovaralo.Kostanjević je imao i poruku za sve građane Gline, ali i čitave Lijepe naše.


Da se ne zaboravi, zato obilježavamo ovu 25. obljetnicu početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na području naše Gline, rekla nam je zamjenica glinskog gradonačelnika doktorica Sanja Štingl Vlašić.

 

Sudionik Domovinskog rata je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Napadom na Policijsku postaju Glina 26. lipnja 1991. počeo je Domovinski rat jer je ovo bio prvi napad na samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

VEZANE VIJESTI
25 godina od početka agresije na Glinu


Na svečanom programu u Hrvatskom domu s puno emocije govorio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Antun Vidaković.


Vidakovića pak rastužuje sljedeće …


General Mladen Markač prisjetio se, također, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te je, kao i Tuđman tih devedestih godina, pozvao da i svi mi danas skupimo glave i budemo jedinstveni u razvoju naše zemlje, kao što su naši branitelji bili u njenom stvaranju. Markač je, odlukom hrvatske predsjednice i kao njen izaslanik, posthumno odlikovao Tomislava Roma Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odlikovanje je primio brat poginulog policajca, Matija Rom.

Glini i domovini na svečanom programu u Hrvatskom domu povodom ove ponosne obljetnice u čast su zasvirali i zapjevali članovi Zbora Župe Svetog Ivana Nepomuka i HAKUD-a Glinska tamburica.

 

Prethodni članakGlina: Dan državnosti – ponos i tuga zajedno
Sljedeći članakMaturanti Srednje škole Glina primili završne svjedodžbe