Glina: Dan državnosti – ponos i tuga zajedno

011Danas kada slavimo Dan državnosti, u Gradu Glini zajedničkim okupljanjem i paljenjem svijeća s dubokim pijetetom prisjetili smo se svih onih koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu. Povodom 25. lipnja – Dana državnosti, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević zajedno sa svojom zamjenicom dr. Sanjom Štingl Vlašić, predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem i ostalim svojim suborcima zapalili su svijeće kod Centralnog križa na Trgu bana Jelačića i tako se prisjetili svih onih koji su krvlju natopili ovu našu napaćenu Domovinu.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Samo dan nakon te povijesne odluke započeo je rat u Glini, pobunjeni Srbi uz pomoć JNA napali su policijsku postaju u Glini. Pri napadu ubijen je policajac Tomislav Rom, pet hrvatskih policajaca je ranjeno, 16 su hrvatskih policajaca pobunjeni Srbi zarobili i odveli u kninski zatvor gdje su mjesecima bili zlostavljani.

Sutra se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke, Grada Gline i pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u Glini obilježava 25. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

007

9.30 sati: na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac biti će položeni vijenci.
10.30 sati: također biti će položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića.
11.00 sati: u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, bit će služena Sveta misa, a od 12.15 sati: započinje svečani program u Hrvatskom domu u Glini.

Prethodni članakU Glini održana javna tribina “Žene u politici”
Sljedeći članakU Hađeru proslavili Dan državnosti i dan svog naselja