Neprolazna radost Uskrsa

 

U nedjelju, 1.travnja na blagdan Uskrsa, u glinskoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka vlč. Ivica Mađer služio je svečanu sv. misu – poldanicu na kojoj se okupio popriličan broj vjernika.

Prije misnog slavlja, djeca iz Nazaretske grupe, nevino i iskreno kako to samo maleni znaju, uprizorila su kratki igrokaz na temu Isusovog uskrsnuća.  Uskrsnoj sv. misi  nazočili su i župan SMŽ Ivo Žinić te gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima.

 

Tijekom prijepodneva, sv. mise su služene u kapeli Sv. Blaža u Novom Selu Glinskom te u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka u Maji, a u Dolnjacima u 13,00 sati.

 

Uskrsu koji je najveći kršćanski blagdan, prethodili su obredi Velikog Trodnevlja koje započinje Velikim četvrtkom, slavljenjem Mise Večere Gospodnje. Obredi Velikog četvrtka simboliziraju događaje koji su se zbili u dvorani Posljednje večere kada je Isus ustanovio sakramente svećeničkog reda i sv. mise. Nakon sv. pričesti i završetka  obreda,  svetohranište je preneseno na pomoćno mjesto.  Glavni oltar je ogoljen, sklonjeni su svi ukrasi, a što simbolizira Krista koji je ostao svučen. U obredima Velikog petka vjernici su kroz čitanja pratili Krista na njegovu putu muke, poniženja, patnje i smrti. Nakon Službe riječi uslijedio je obred klanjanja križu. Uz trostruki poklik „Evo drva Križa, na kom je visio Spas svijeta!“ razotkriven je križ i predan vjernicima na čašćenje.  Bogoslužje Velikog petka završava svetom pričesti. Tijekom Velike subote crkve su otvorene, uređen je Božji grob kojem se vjernici dolaze pokloniti. To je dan tišine i iščekivanja.  Uvečer se organizira Vazmeno bdijenje koje počinje blagoslovom vatre ispred crkve, a zatim slijedi procesija i pozdrav uskrsnoj svijeći koja predstavlja Krista, biblijska čitanja koja razotkrivaju svu povijest spasenja, blagoslov krsne vode te misa za proslavu uskrsnuća. Na kraju sv. mise svećenik blagoslivlja hranu koju donose vjernici u lijepo ukrašenim košarama, a  koju će obitelj blagovati na Uskrs. Obrede Velikog Trodnevlja i uskrsno misno slavlje u glinskoj je crkvi pjesmom uveličao župni zbor pod vođenjem prof. Maria Ožakovića.

I dok je sunce osvajalo nebo nad našim gradom, a zrak opran obilnom kišom mirisao na proljeće, vjernički se narod raspršio svojim kućama. U skladu stradicijom, bit će bogat obiteljski stol, doći će dragi gosti…Neka su mjesta, na žalost, ostala zauvijek prazna…Gledajući one sugrađane koje slama žalost zbog gubitka, nesreće i bolesti dragih osoba,  svjesna da je svaka ljudska riječ krhka i slaba za njihovu bol, iznova govorim i njima i sebi: vjeruj, samo vjeruj, jer uzalud bi bila sva patnja koju je Isus za nas podnio  da se nije dogodio odvaljeni kamen i prazan grob u Uskrsno jutro…Današnji dan najbolji je dokaz neprolazne radosti koju nam je Isus darovao…Aleluja!!!

Prethodni članakVelika subota u Bučici
Sljedeći članakVuzmeni pondeljek u Viduševcu