Velika subota u Bučici

U župi Bučica proslavljen je Uskrs vazmenim bdijenjem. Bdijenje je započelo u 20 sati. Okupili su se župljani i na ovaj liturgijski način dočekali najveći kršćanski blagdan.
O velikoj suboti od starine ova je noć posebna za sve one koji su prihvatili Krista. Bdije se očekujući Kristovo uskrsnuće. Svećenik i poslužitelji upute se ispred crkve gdje gori oganj. Blagoslovi se oganj i donese nova uskrsna svijeća. Na svijeću svećenik ucrta križ, grčka slova i 2018. godinu te potom zabije pet zrna koja označavaju Isusove rane. Uskrsnu svijeću upali na blagoslovljenom ognju.

Čita se barem pet čitanja. Prva tri čitanja su iz Starog zavjeta. Sva čitanja imaju prikladne psalme. Poslije svakog psalma slijedi molitva. Čitanja iz Novog zavjeta označuju puninu vremena. Krist je uistinu uskrsnuo! Novi život nam je darovan. Za vrijeme pjevanja „Aleluje“ ministranti prenose vjernicima svjetlo s uskrsne svijeće. Zapaljenim svijećama dočekat će svi čitanje Evanđelja.

Obično su se u prva kršćanska vremena u ovoj noći krstili odrasli, a vjernici obnavljali svoj krsni savez s Bogom. Ove noći se blagoslivlja krsna voda i zaroni u nju uskrsnu svijeću. Uranjanje svijeće simbolizira ustajanje na novi život u uskrslom Kristu. Svi kršteni žele imati udio u uskrslom Kristu.

Nakon krsne službe slijedi euharistijska služba. Slavlje Velike subote završilo je procesijom ispred crkve gdje se otpjevala pjesma Kraljice neba.

Foto: Stjepan Klasnić

Prethodni članakČestitka gradonačelnika Gline povodom Uskrsa
Sljedeći članakNeprolazna radost Uskrsa