Blagdan sv. Antuna Opata proslavljen u Bučici

Veliki broj vjernika bučičke župe došao se sinoć, 17. siječnja, pokloniti sv. Antunu Opatu.

Blagdan svetog Antuna Opata, u narodu poznato kao Jantolovo, okupio je sinoć veliki broj župljana na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Antuna Pustinjaka u Gornjoj Bučici.
Misu je u koncelebraciji s bučičkim župnikom vlč. Ivanom Petrovićem i glinskim župnikom vlč. Ivicom Mađerom predvodio župnik župe Viduševac vlč. Marijan Štingl.

Nakon misnog slavlja druženje župljana nastavilo se u mjesnom DVD-u uz prigodni domjenak, a vlč. Petrović okupljene je razveselio viješću kako je kapela Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj od Ministarstva kulture natječajem dobila novčana sredstva za obnovu u iznosu 80.000 kuna. Sama Župa osigurat će i dodatnih 20.000 kuna vlastitih sredstava potrebnih za završetak obnove.

Povijest župe Bučica

A sad, par riječi o bogatoj povijesti župe Bučica. Da ovaj kraj, smješten između Banovine, Pokuplja i Korduna ima dugu i zanimljivu povijest, svjedoče tragovi još iz rimskog doba. Tako je u Ilovačku, u vrtu obitelji Car, kbr. 2, davnih godina pronađen kameni spomenik koji je kasnije uzidan u hodnik Djevojačke učione u Boviću. Na žalost, zbog neznanja časnika, služio im je kao sjedalo pa je natpis s vremenom oštećen i izbrisan.
Prvi spomen imena Bučica datira iz XIII. stoljeća, kad se navodi kao posjed Topličke opatije. Krajem XV.st. imanje Buča (Bučica) „kod Bovića“ toplički opat daruje plemiću Jurju Budačkom. U XVI. st. stanovništvo bježi preko Kupe od „turskog straha“, a kad isti stotinjak godina kasnije mine slabljenjem turske sile, neki se vraćaju na ognjišta svoji starih ili dolaze novi žitelji koji će napučiti pusta brda i doline…

VEZANE VIJESTI
Obilježena 27. obljetnica osnivanja HDZ-a Grada Gline

Župa Sv. Antuna Padovanskog utemeljena je 1789. godine. U Spomenici iste zapisano je: „… bje godine 1789. dne 15. studena cieli ovaj kraj prieko rieke Kupe od svoje matice tj. župe Pokupske odieljen, k tomu dodieljena je Dolnja Trstenica selo spadajuće prije župi Viduševačkoj i bude od toga utemeljena nova župa pod imenom Sv. Ivan Nepomuk.“ Nova župa imala je kapelu sv. Antuna u Degoju, sv. Trojstva u Slatini i sv. Marije Magdalene u Trstenici. Prihodi ovih filijala iskorišteni su 1834. za početak gradnje crkve sv. Antuna Pustinjaka u Bučici koja 1836. postaje župnom. Bila je to jednobrodna građevina u romaničkom stilu, građena od opeke. Prvi župni dvor je sagrađen 1798. godine. U Bučici je župno groblje utemeljeno 1836., a prošireno je 1875. kada je zemljište kupio poduzetni župnik Aleksa Dolački. Do tada su se mrtvi pokapali na grobljima oko kapelice Presvetog Trojstva , sv. Antuna na Kučeru u Degoju i u Trstenici oko kapele sv. Marije Magdalene. Prvi župnik bio je Stjepan Juričić (1789.), a sadašnji vlč. Ivan Petrović je 28-mi župnik ove župe. Naslijedio je službu od prerano preminulog župnika Stjepana Vuksana.

VEZANE VIJESTI
Brojni vjernici na uskrsnoj misi u Glini

Ovaj kraj stoljećima je bio dobro naseljen, posebno prije turskih osvajanja – plemićima Mikšićima, Dobrenićima i Kaurićima koji nakon slabljenja turske opasnosti ako „nisu na svojoj otčevini ostati htjeli“, dobivaju zamjenska dobra u civilnoj Hrvatskoj i u Banatu te slobodnjacima starosjediocima. Napuštena imanja naseljavaju doseljenici iz Primorja, Bosne, Kranjske i Like. Početkom 19. st. u Bučici žive obitelji koje nose slijedeća prezimena: Božurić, Dobrenić, Kaurić, Mileković, Rožanković, Ivinović, Petarčić, Cerjak, Medved, Busak, Popovčić, Sučec, Marušić, Cvietnić i Fabijanec. U Degoju nalazimo prezimena: Grahovac, Bermanec, Lucić, Božurić, Zagorac, Žagar, Romarić, Ivanić, Garvan i Kukoprešanin. U Ilovačku susrećemo prezimena: Radočaj, Car, Markulin, Kuzmić, Kireta, Grahovac, Kocmanić, Sakoman, Sukalić, Kapac, Brkić,Car, Jagić i Belčević, u Čremušnici: Lukinić i Suntić, u Golinji: Išek, u Kirinu: Kireta, u D. Trstenici: Tkalčević, Žugaj, Silaj, Goršić, Blažević i Medved, u Slatini: Cerjak, Vuglenović, Peračković, Srbić, Cvetković, Kaurić, Maričković, Vukčević, Likarević, Andrijević, Hrgović, Klasnić, Flanjak i Mravinac te u D. Taborištu: Štrk, Stubljar, Dobrenić, Kaurić, Lucić, Žugaj, Rakas, Zgurić, Klasnić, Drvodelić, Kireta, Markulin, Rebuš, Čizmar i Hrgović. Godine 1802. ova je župa u tada pripadajućih 8 sela, imala 1404 stanovnika. U Bučici je prva škola utemeljena 1854. godine, a do tada su djeca istu pohađala u Boviću.

VEZANE VIJESTI
Biskup predvodio misu u Kaznionici

Od poljoprivrede i stočarstva ovdje se stoljećima mukotrpno živjelo. Dosta dobre zemlje i puna štala blaga bio je pojam bogatstva i sigurnosti da obitelj neće gladovati. Stoga ne čudi činjenica da su mnogi vjernici zagovorili svoje gospodarstvo upravo zimskom sv. Antunu – sv. Antunu Pustinjaku, zaštitniku domaćih životinja (blaga). Kako su zime bile snježne i oštre, narod iz udaljenih sela prtio bi visok snijeg noseći na ovaj dan darove svom omiljenom svecu.

Župi sv. Antuna Pustinjaka danas pripadaju kapele sv. Vida u D. Degoju, sv. Petra u Ilovačku, sv. Trojstva u Slatini, sv. Marije Magdalene u Trstenici, sv. Lovre u Gračenici i Ranjenog Isusa u D.Taborištu.

U Domovinskom ratu, sela naseljena Hrvatima katolicima, župni dvor i lijepa bučička crkva s kapelama su razoreni, a stanovništvo prognano. Mnogi su u obrani svojeg doma poginuli, mnogi prerano umrli od tuge. Nakon oslobodilačke VRA „Oluja“, kuće i crkve su obnovljene, a stanovništvo se vratilo ali, kao da se povijest ponavlja, mnoga su imanja opet ostala pusta. Ipak, za župna proštenja okupljaju se oko svoje crkve i duhovnih pastira čuvajući vjeru i običaje predaka. Neka se ne zaboravi…

Prethodni članakGlinska naselja bez struje
Sljedeći članakUvodna prezentacija školskog volonterskog kluba i provedba aktivnosti Edukacija učenika Srednje škole Glina