VIDEO – U Glini obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Na prijedlog Ujedinjenih naroda od 2005. godine u cijelom svijetu se 4. travanj obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju čije je središnje obilježavanje, a u organizaciji  Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje, ove godine održano u Glini.

Program obilježavanja počeo je tiskovnom konferencijom u prostorijama Gradske uprave u Glini, a nazočnima se, među kojima je bio državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik hrvatskog premijera, župan Sisačko-moslavačke županije sa najbližim suradnicima, predstavnici Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, predstavnici Zaklade “Hrvatska bez mina” i Udruge “Hrvatska pomaže”, najprije obratio domaćin, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević. Zahvalio je svima na dolasku u Glinu, grad veličine 542 kvadratna kilometra, a od kojih je još 7 kvadratnih kilometara površine pod minama.


Kostanjević se osvrnuo i na iznimno težak posao pirotehničara.

Policijska uprava sisačko-moslavačka svake godine provodi preventivne programe u sklopu projekta “Manje oružja, manje tragedija” kroz koji surađuje s HCR-om i udrugama proizašlima iz Domovinskog rata, rekao je zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke Toni Petrović.

Petrović je zahvalio područnoj i lokalnoj samoupravi na dosadašnjoj iznimno kvalitetnoj suradnji i naglasio kako ih sada čeka još jedan veliki zajednički posao, a riječ je o razminiranju minski sumnjivog područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. V.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić kaže kako HCR svoje zakonske zadaće uspješno izvršava.

HCR sa svojim partnerima provodi i programe edukacije i informiranja o minski sumnjivom prostoru za stanovništvo koje na njemu živi ili radi što je utjecalo na pad broja minskih žrtava, rekao je Brkljačić, izrazivši žaljenje zbog smrti 38 pirotehničara od 1996. godine do danas.

Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske ističe kako je naša zemlja na dobrom putu da postane zemlja bez mina, a posebnu zahvalnost moramo pokazati prema pirotehničarima.

Sisačko-moslavačka županija druga je po zagađenosti minama u Hrvatskoj, nakon Ličko-senjske županije, a župan Ivo Žinić istaknuo je kako je na području Županije od 1991. godine do danas od mina smrtno stradalo 78 osoba. Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji suradnji sa HCR-om i svim ostalim dionicima razminiranja, kaže župan, uspjeli smo smanjiti broj stradalih osoba od mina pa od 2012. godine u Županiji nisu zabilježene smrtno stradale osobe od mina, a značajno je smanjena i površina minski sumnjivih područja, pogotovo kada je riječ o poljoprivrednim zemljištima.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop naglasio je kako je Hrvatska jedina članica Europske unije s minskim problemom zbog kojeg je od 1991. godine do danas na području cijele zemlje smrtno stradalo 518 osoba.

Republika Hrvatska jedina je zemlja u svijetu, uz Kuvajt, koja iz vlastitog proračuna financira svoje razminiranje, ali se u zadnje vrijeme povećeva i udio sredstava iz EU fondova namijenjenih razminiranja, a u čemu prednjači upravo Sisačko-moslavačka županija, kaže Jakop.

Naša Vlada i dalje će nastaviti ulagati ogroman trud kako bi Hrvatska u skoroj budućnosti bila zemlja bez mina, zaključio je izaslanik premijera Zdravko Jakop čestitavši svima Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju čije je obilježavanje u Glini potom nastavljeno u Gradskome parku  izložbom minsko eksplozivnih sredstava i karata minski sumnjivih područja, prikazom rada i razgovorima s pirotehničarima te prezentacijom djelovanja ostalih dionika sustava protuminskog djelovanja. Tom prigodom svoj rad predstavili su i  Zaklada “Hrvatska bez mina”, Udruga “Hrvatska pomaže”, Hrvatski Crveni križ te ratni reporter Žarko Plevnik, autor knjige „Crveni fićo“ čiji je prihod od prodaje namijenjen razminiranju.

U nastavku programa obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u Glini odigrana je utakmica sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ .

Prethodni članakObilježena 27. obljetnica osnivanja HDZ-a Grada Gline
Sljedeći članakPolaznici Visoke dočasničke izobrazbe posjetili Glinu i sastali se s gradonačelnikom Kostanjevićem