Obilježena 27. obljetnica osnivanja HDZ-a Grada Gline

U organizaciji Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Gline u subotu, 1. travnja u Hrvatskome domu u Glini upriličen je program obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gline.

1. travnja 1990. godine, samo 22 dana prije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, u Gornjoj Bučici održana je osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice, kojoj su, osim mještana Bučice, nazočili i mještani brojnih drugih mjesta s područja tadašnje Općine. Tada je nastala prva i jedina, osnovna organizacija HDZ-a na području Općine Glina. Prikazivanjem dokumentarnog filma, snimljenog na zahtjev Gradskog odbora HDZ-a Grada Gline, a u produkciji Radio Televizije Banovina, posjetitelji Hrvatskog doma na programu obilježavanja 27. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice Grada Gline imali su priliku vidjeti izvorne snimke osnivanja HDZ-a u Bučici te od sudionika tog vremena čuti koliko je bilo teško osnovati stranku u tom burnom vremenu, ali kako su istaknuli, zbog želje za promjenom i vjere u bolju budućnost u svom su naumu i uspjeli.

Utemeljitelj glinskog HDZ-a te 1990. godine bio je Nikola Maričković, njegov zamjenik bio je Ivan Cerjak, tajnik organizacije Stjepan Car, blagajnik Milan Zgurić, a tehnička operativka Štefica Jagić. Brojnim članovima Hrvatske demokratske zajednice i njenim simpatizerima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te svim sugrađankama i sugrađanima na programu obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gline pismom se obratio utemeljitelj Nikola Maričković istaknuvši kako mu je drago što se cijeni ono što je napravljeno 1990. godine, a svima koji su nastavili tamo gdje je tada izabrano vodstvo stalo, poželio je puno sreće i uspjeha u budućnosti.

VEZANE VIJESTI
Domaćin ukupni pobjednik 8. seoske olimpijade Marinbrod

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Gline i gradonačelnik Stjepan Kostanjević zahvalio je svima koji su svojom nazočnošću uveličali program obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gline. Ne smijemo nikada zaboraviti Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja, ali se moramo okrenuti budućnosti, istaknuo je Kostanjević.


Nije bilo jednostavno te 1990. godine osnovati ovdje u Glini Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku koju su mnogi tada smatrali strankom “opasnih namjera”, zato čestitam utemeljiteljima glinskog HDZ-a na hrabrosti, rekao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a SMŽ i župan Ivo Žinić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Potresi nisu uništili vjeru u Gornjoj Bučici

Žinić je čestitao i svima onima koji su ovih 27 godina vodili glinski HDZ.

Ovdje se osjećam izvrsno i rado dolazim u Glinu i u Sisačko-moslavačku županiju, pogotovo kada je u pitanju ovako velika obljetnica kojom se prisjećamo odlučnih i hrabrih trenutaka kada se stvarala hrvatska država, rekao je ministar državne imovine i član Predsjedništva HDZ-a Goran Marić koji je, kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, nazočio programu obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gline.

VEZANE VIJESTI
Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

Samo svi zajedno možemo osigurati prosperitetnu Hrvatsku, naglasio je ministar Marić.

Dodajmo i kako su program obilježavanja 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gline svojim nastupima obogatili KUU Viduševac i HAKUD Glinska Tamburica.

Prethodni članakPridružite se obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, 4.travnja u Glini
Sljedeći članakVIDEO – U Glini obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju