“Rano otkriveni rak je i izlječiv rak” – Održana tribina o raku dojke u Glini

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Glina održana je tribina o raku dojke. Tribina je u suradnji s Europa Donna Hrvatska, Vesnom Ramljak, te Ivanom Kalogjera i gošćama iz Udruge Nismo same, održana u sklopu programa „Dani narcisa u Glini“. Obiljažavanje je počelo protekle subote prodajom narcisa, a prikupljena sredstva poslužit će za nabavu aparata za intraoperativno zračenje, ispričala je ginekologica Sanja Štingl-Vlašić.

“Započeli smo ovu subotu, Žene i mladež Gline su organizirali prodaju narcisa na našoj šetnici i sredstva koja su tada prikupljena će se uplatiti na račun Europa Donne Hrvatska za aparat za intraoperativno zračenje za koji se već duže vrijeme skuplja novac kako bi i naše žene Banovine koje idu u Kliniku na liječenje imale tu pogodnost da se odmah obavi zračenje, a ne da više puta nakon operativnog zahvata moraju putovati za Zagreb.”

VEZANE VIJESTI
Tradicionalan božićni susret članova UHBL PTSP SMŽ

Važnost ranog otkrivanja raka pojasnila je voditeljica odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Vesna Ramljak.

“Dan narcisa je manifestacija zbog koje smo se ovdje okupili. Vrlo mi je drago da je to u Glini upravo zbog toga da bismo osvijestili žene da idu na redovite preglede, jer samo rano otkriveni rak je i izlječiv rak, u visokom postotku. Dakle, drugi rakovi se mogu držati pod kontrolom, možemo ih pretvoriti u kroničnu bolest, ali puno nam je draže kada se otkrije na vrijeme i kada se na vrijeme može reagirati.”

VEZANE VIJESTI
Bez struje u četvrtak dio Gline, Petrinje i Topuskog

Tribini je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić, koja je istaknula važnost održavanja ovakvih akcija.

“Želimo podržati ovu akciju, prije svega zbog toga što su ovakve akcije zaista edukativne i mogu žene uputiti u to da je važno da misle na prevenciju, prije svega, potaknuti neke od žena na ove preventivne preglede koji će, ukoliko se otkrije bolest, pomoći da se ta bolest brže riješi. Ovo su važne akcije, vidjeli smo i da su žene zainteresirane, a jedna veća vrijednost ove tribine je bila i ona gdje su žene iznosile svoja osobna iskustva, prije svega žene iz udruge ‘Nisi sama’, koja je i osnovana s ciljem da jedna drugoj daju podršku i potporu u tom liječenju.”

VEZANE VIJESTI
Promocija knjige 'Joševica i okolica u Domovinskom ratu - svjedočanstva'

Ivanka Roksandić pojasnila je na koji način Županija podržava ovakve zdravstveno edukativne akcije.

“Sisačko-moslavačka županija u svakom trenutku ovakve akcije podržava i kroz povećani zdravstveni standard pokušavamo pomoći svim našim sugrađanima da im se olakšaju smještaj, prijevoz, ali i nabavkom aparata, organizacijom sanitetskog prijevoza Hitne i medicinske pomoći.” – zaključila je Roksandić.

Prethodni članakNikola Cestarić reizabran za predsjednika KUU Treća sreća
Sljedeći članakTemelj Hrvatske je Oluja i ona nije sramota srpskog naroda!