Otvorena ‘Stara glinska cesta’

Nakon 70 godina mještani su dočekali dovršetak radova na dionici ceste Topusko-Glina kojom će od Topuskog do Gline putovati svega 10 minuta. Investicija je vrijedna 2,1 milijun kuna, a svečanom otvorenju su prisustvovali župan Ivo Žinić, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić te saborski zastupnik i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.

Nakon što je prošle godine asfaltirano 1000 metara dionice ceste Topusko-Glina, poznatije kao Stara glinska cesta, ove je godine dovršeno preostalih 3700 metara i ona je otvorena za prometovanje.

Cesta je to koja spaja živopisni kraj Topuskog s glinskim terenom, a njenim dovršetkom mještani će od Gline do Topuskog putovati desetak minuta.

“Izgradnju ove ceste čekamo već 70 godina, a ona spaja Topusko i Glinu. Ovdašnja mjesta imaju malo stanovnika, ali nadamo se kako će izgradnja ove ceste i bolja povezanost potaknuti njihov povratak. Također, ova cesta važna je i za kontinentalni te zdravstveni turizam, odnosno za Top terme Topusko. Odnos Topuskog i Gline smo stavili u jedan fokus na zajedničke projekte i ova cesta je jedna od prvih naših zajedničkih projekata jer Topusko i Glina kao nositelji razvoja ovoga kraja dat će jedan obol za budućnost”, poručio je načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić.

Da je ova cesta mnogo više od samog asfaltiranog puta potvrdio je i župan Ivo Žinić rekavši kako će ona povoljno utjecati na turizam, ali i kvalitetu života mještana Skele, Gređana, Hrvatskog Sela, Topuskog i Gline.

“Ova cesta je od zaista velikog značaja, jednako kao i mnoge druge prometnice u ovoj županiji koje traže da se na ovakav način rekonstruiraju i obnove kako bi mogli nesmetano prometovati, a to nam je prioritet. U narednih četiri, pet godina želimo asfaltirati sve županijske ceste, no nažalost, cesta je previše, a sredstava premalo. Ipak, stvari se mijenjaju i vjerujem da ćemo u budućnosti moći još više učiniti i unaprijediti ovaj kraj, prije svega prometnom infrastrukturom, jer je ona jedini preduvjet da ovdje udahnemo život i vratimo stanovnike. Cesta koja je ovog trena asfaltirana je u dužini 3 700 metara, prošle godine obnovljeno preko 1 000 metara, dakle ukupno oko četiri i pol kilometra ove prometnice županijske ceste imamo sada u potpunoj funkciji”, rekao je župan Žinić te najavio nastavak radova na županijskim cestama “…nastavit ćemo i dalje sa ovim projektima te pokušati u našoj županiji obnoviti i rekonstruirati ostale županijske ceste. Prošle godine smo zajedničkim naporima modelom 50:50 posto, dakle 50 posto županija, Županijska uprava za ceste, a ostalih 50 posto općine i gradovi, uspjeli obnoviti 30-ak kilometara cesta, a vjerujem da ćemo u narednom vremenu napraviti još više.”

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević istaknuo je i odličnu suradnju Gline i Topuskog te najavio nastavak radova na ostalim cestama

“Mještani između Gline i Topuskog već dugi niz godina, odnosno od rata, očekuju modernizaciju ove ceste i naravno da za ovaj kraj ona puno znači, što za sam opstanak stanovništva na ovim područjima, što za bolji razvoj. Znamo da gdje su god bolje prometnice i bolja povezanost, tu je i brži razvoj. Nećemo sigurno ovdje stati, završili smo i odvojak prema Skeli, preostaje još dio na glinskoj strani i njega ćemo do kraja godine modernizirati. Sretan sam što danas na radost mještana mogu nagovijestiti i modernizacije prometnica na cijelom području grada Gline”, poručio je gradonačelnik Kostanjević.

Prethodni članakNa 2. smotri mažoret timova pet ekipa
Sljedeći članakVIDEO – Hađer, maleno naselje nadomak Gline, proslavio svoj dan