Edukativno predavanje u Domu za starije osobe Glina: Zaštita osoba starije živote dobi

U Domu za starije osobe u Glini dana 24. srpnja 2018. godine policijski službenici za prevenciju Policijske postaje Glina Slavko Adlof Jecel i Željko Trdina, te iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ vanjska suradnica policijske uprave dr. sc. Daša Poredoš Lavor, održali edukativna predavanja na temu Zaštita osoba starije živote dobi.
Na početku susreta nazočne je pozdravila ravnateljice ove ustanove Renata Tominović Ceković, magistra edukacijske rehabilitacije i zahvalila se predavačima i sudionicima za predmetno druženje, ističući da je uvijek važno govoriti o zaštiti prava i kvaliteti života starijih osoba.

U sklopu projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“, okupljene su predavači upoznali s obilježjima prijevara, krađa i drskih krađa, zatim zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovakvih kaznenih djela te ponašanju počinitelja.
Savjetima kako podići razinu samozaštitnog ponašanja i primjerima iz prakse, poput prodaje lažnog nakita tj. zlatnih lančića na ulici, masažera i posteljina u njihovim domovima, telefonskih poziva i lažnog predstavljanja kao zaposlenici banaka ili policijski službenici koji potom osobno dolaze k njima, prisutnima su opisani najčešći oblici prijevara počinjenih na štetu starijih osoba.

Naime, počinitelji najčešće iskorištavaju dobronamjernost, nepažnju i dob starijih osoba te se kaznena djela najčešće događaju na kućnom pragu oštećenih. Policijski službenici su ih upoznali da ukoliko policija dolazi na adresu stanovanja, predstavlja se isključivo službenom iskaznicom i službenom značkom te da za sva svoja postupanja izdaje odgovarajući dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – istaknuli su predavači.

Korisnici Doma su iznosili svoja osobno doživljena iskustva kada i kako starije osobe mogu biti žrtve prijevara, manipulacija, zastrašivanja, ignoriranja, zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja – dodajući kako su oni sada u uvjetima institucionalnog smještaja od mnogih zala suvremenom društva na različite načine zaštićeni, no – opreza nikada nije dovoljno. Zaključili su da su im danas dobivene informacije i znanja pomogli kako bi se mogli bolje založiti za sebe i zaštiti u potencijalno kriznim situacijama.

Dr. sc. Poredoš Lavor predstavila je umirovljenicima projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ čiji je nositelj Građanska inicijativa „Moj grad Sisak, a partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te će se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provoditi tijekom cijele 2018. godine.

Poredoš Lavor u svome izlaganju osvrnula se na osobitosti života osoba starije životne dobi, gubitke koje ovu dob prate, ali i na probleme nasilja nad osobama starije životne dobi. Zlostavljanje pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe. “Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Istraživanja su pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima. Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja“ – pojasnila je Poredoš Lavor. Osobita rasprava povela se oko činjenice da su najčešći zlostavljači starijih osobe – njima bliske i poznate osobe – članovi obitelji kao što su sinovi, kćeri, snahe, zetovi, te unučad, te da je upravo navedeno ono najbolnije što kod starijih osoba izaziva bol i očaj, te iz straha i srama doživljena nasilja ne prijavljuju.

Umirovljenici su istaknuli da su na ovom susretu dobili i nove informacije po pitanju zaštite ljudskih prava i dostojanstva života, kao i o postojanju besplatnog telefona za pravnu podršku. Svi su informirani i o besplatnom pravnom telefonu za sve građane 0800 200 098 u zajednici čije usluge pruža suradnik na ovom projektu Projekt građanskih prava (PGP) Sisak, te se istima mogu javiti i savjetovati se prije nego stupe u sklapanje nekog od pravnih poslova vezanih za njihovu sigurnost i dostojanstvo življenja u starijoj dobi. Da zovu kao imaju problema, pitanja, nedoumica i kada nisu sigurni u ispravnost svoje životne uloge u pravnom smislu nazočne korisnike Doma potaknula je i predstavnica Projekta građanskih prava iz Karlovca Danijela Žmukić, mag. iur.

Tijekom predavanja okupljeni su postavljali pitanja i navodili primjere iz svojih života, a na kraju ovog zanimljivog i aktivnog druženja podijeljeni su im promo-materijali (letci) i prigodno skromno osvježenje. Svi zajedno pogledali su edukativno-informativni film preventivnog karaktera kojeg je snimila Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s Radio-televizijom Banovina. U filmu su sudjelovali predstavnici lokalne vlasti i umirovljenici s jasnim porukama kako za nasiljem bilo koje vrste nema niti potrebe niti opravdana.
Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina Alberta Cestarić također je nazočne informirala kako Crveni križ putem raznih preventivnih projekata u zajednici nastoji zaštiti osobe starije životne dobi, osobito one koje su u riziku siromaštva i socijalne isključenosti.
Također su zamoljeni da savjete i upozorenja koja su čuli na predavanju prenesu svojim prijateljima i poznanicima, susjedima, posebice svojim vršnjacima koji žive sami, a sve kako bi se izbjeglo da postanu žrtve ovakvih ili sličnih kaznenih djela.

Kako saznajemo suradnja će se nastaviti i dalje: u kolovozu bude organiziran susret za jačanje kapaciteta zaposlenika Doma Glina i Gradskog društva Crvenog križa Glina, kako bi bili što uspješniji u obavljanju svoje vrlo zahtjevne i odgovorne djelatnosti.

Prethodni članak9. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline
Sljedeći članakFramaši pristigli u bučičku župu