Dojmljiv i snažan film “Generacija nade” o radu Marijinih obroka prikazan u Glini

U kinodvorani Hrvatskog doma u Glini u utorak, 31. svibnja upriličena je projekcija filma “Generacija nade”. Riječ je o filmu koji prati rad organizacije Marijini obroci, organizacije koja danas hrani milijun gladne djece na pet svjetskih kontinenata.

Nakon uspjeha prošlog dokumentarca “Dijete 31” iz 2012. godine, Marijini obroci ponovno su udružili snage s američkim redateljem, Charlesom Kinnaneom, u novom, iznimno snažnom i nadahnjujućem filmu “Generacija nade”.

Ovaj uzbudljiv 30-minutni dokumentarac sniman je na lokacijama projekta Marijinih obroka u Malaviju, Indiji i na Haitiju. Pokret Marijinih obroka osnovan je 2002. godine kada je čovjek po imenu Magnus, inače iz Škotske, posjetio Malawi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kada je upitao najstarijeg sina Edwarda koji su njegovi snovi u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želim imati dovoljno hrane i jednog dana ići u školu.”

VEZANE VIJESTI
Preporuke građanima za komunikaciju s Gradskom upravom Grada Gline
Organizacija je započela hraneći samo 200 djece u Malaviju, a danas hrani više od milijun djece svakog školskog dana na pet kontinenata, u zemljama kao što su Malawi, Liberija, Kenija, Zambia, Haiti, Uganda, Južni Sudan, Tajland i India.

Hrvatska udruga Marijini obroci dio je međunarodnog projekta “Mary’s Meals” koji ima viziju da svako dijete prima dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja. Marijine obroke u Hrvatsku je prije 6 godina sa suprugom Tihomirom dovela gospođa Željka Markić s kojom smo razgovarali na glinskoj projekciji filma “Generacija nade”, a najprije nam je otkrila što ju je potaknulo na uključenje u rad ove organizacije.

VEZANE VIJESTI
Iz državnog proračuna Sisku i Glini bit će isplaćeno 7 milijuna eura


Film “Generacija nade” je film o onima koji su jednom primali Marijine obroke i o svim onim mladim ljudima koji će, nahranjeni i obrazovani, postati muškarci i žene koji će podići svoje zajednice iz siromaštva i zajedno izgraditi svijetliju budućnost za svoje zemlje. Prikazivanje ovog, ali i prvog filma “Dijete 31” u Glini, između ostalih, omogućila je i glinska Udruga mladih Lutum kojoj je cilj uključiti stanovnike u društvena zbivanja grada. O generaciji nade u našoj Glini, razgovarali smo s Ivanom Jankovićem iz Udruge Lutum.

VEZANE VIJESTI
Odigran treći turnir Prvenstva SMŽ u maloj odbojci

Prikazivanje filma u Glini omogućio je i gradonačelnik Stjepan Kostanjević ustupivši kinodvoranu, a u projektu Marijinih obroka svojim donacijama sudjelovali su posjetitelji kina, volonteri Župe Svetog Ivana Nepomuka, ali i učenici i djelatnici glinske Osnovne i Srednje škole, rekao nam je to Marin Kaurić otkrivši i zašto on podržava rad Marijinih obroka.

Dodajmo i kako se u filmu Generacija nade koji, dakle, ukazuje na promjene koje hranjiv obrok u školi čini za djecu koja žive u najsiromašnijim zemljama svijeta, pojavljuje i hollywoodska zvijezda Gerard Butler, a flim je odabran i kao dio programa na 69. godišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

 

Prethodni članakKoncertom “Pjevajmo domovini” započelo obilježvanje 450. obljetnice Sigetske bitke
Sljedeći članakVIDEO – Srednja škola Glina proslavila svoj dan