Bačić u obilasku obnove u gradu Glini i općini Gvozd

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je u društvu državnog tajnika Domagoja Orlića i suradnika boravio u radnom posjetu gradu Glini i općini Gvozd.  

Posjet je započeo sastankom s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem i njegovim suradnicima u prostorijama Grada Gline na temu obnove privatnih i javnih zgrada na području Gline.

– Sastanak je sadržavao zapravo puno tema, jedna od bitnih i većih tema je već komunicirana, to je centar grada. Moramo biti svjesni da je to jedan opsežan posao, budući da se radi o objektima gdje ili vlasnici nisu dostupni i li ih nema već 30 i više godina. S tog aspekta razgovaramo o tome da napravimo obnovu kompletnog centra, ali u smislu revitalizacije i omogućavanja da se taj dio grada obnovi – i zidovi, ali i život, odnosno da se omogući mladim obiteljima da imaju stambeni fond. Druga od bitnijih temi je pitanje višestambenih zgrada. Prošli smo svih 20 višestambenih zgrada u gradu Glini, utvrdili statuse, neke od njih su trenutno u izvođenju radova, neke su u projektiranju, neke su u ugovaranju radova, tako da vjerujemo da ćemo do kraja ove godine veći dio tih zgrada imati u postupcima koji će biti u nekim završnim fazama, bar po pitanju projektiranja, ako ne i u samim radovima – poručio je nakon sastanka gradonačelnik Ivan Janković dodajući kako se kreće u rješavanje užeg centra grada:

– Ulice kralja Tomislava, žrtava Domovinskog rata, kneza Branimira izgledaju jako loše, izgledaju kao i poslije rata i tu je bitno da ponudimo model otkupa tih privatnih kuća od strane grada, odnosno uz podršku države, osiguravajući financijske sredstva. Iskoristit ću ovim putem priliku da poručim svim onim vlasnicima koji se nalaze u tom području grada ili nemaju pravo na obnovu ili nemaju interesa za obnovu da se obrate u gradu po pitanju otkupa kako bi mogli i putem jednog javnog poziva za iskaz interesa utvrditi dalje generiranje toga.

Na isto se osvrnuo ministar Bačić:

-Istaknuo bih kako smo do današnjeg dana na području Gline obnovili oko 960 zgrada i obiteljskih kuća i da je u ovom trenutku u tijeku izvođenje 121 gradilišta. Ono što nam je najveći izazov to je sam centar Gline. U svakom slučaju i prije potresa te zgrade su bile u derutnom stanju. Za veliki broj tih zgrada nije niti podnesen zahtjev za obnovu. Zato smo u tom smislu zadužili gradonačelnika da Grad pripremi jedan program na koji način revitalizirati dio tih zgrada, za koje je zakon predviđa obnovu, a preostali dio da se riješi u smislu i prostorno – planskog uređenja.

Nakon sastanka zaputili su se na terenski obilazak gradilišta te gotovih konstrukcijskih obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, nakon čega su u Gvozdu obišli gradilište dviju višestambenih zgrada.  Svaka zgrada ima 13 stanova različitih površina. Više o samoj investiciji rekao je državni tajnik Domagoj Orlić:

– Vrijednost ove investicije je 3,3 milijuna eura i opremanje, odnosno uređenje okoliša infrastrukture iznosi dodatnih 400 tisuća eura. Ove dvije zgrade se grade iz programa financiranog iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija koji obuhvaća uklanjanje i izgradnju stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske. Uz dvije zgrade u Gvozdu, u okviru OPKK projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima” koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, na području Sisačko-moslavačke županije izgrađeno je osam zgrada u Petrinji te četiri zgrade u Glini gdje se grade još tri zgrade. Također, u izgradnji su dvije zgrade u Topuskom i jedna u Dvoru. Ukupno 20 zgrada imat će čak 308 stanova za potrebe obitelji Banovine. Uz ovih 20 više stambenih zgrada, podsjećam kako je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku i osigurala 100 milijuna eura za izgradnju još dodatnih 36 višestambenih zgrada, što sa ovih 20 koje broje ukupno 308 stanova i 666 iz ovog programa 36 višestambenih zgrada, dolazimo do ukupnog broja od 974 nove stamene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.

Radovi na izgradnji višestambenih zgrada započeli su 30. siječnja 2023. godine. Svaka zgrada ima 13 stanova različite površine. Vrijednost ugovora za izvođenje radova izgradnje je 3,2 milijuna eura bez PDV-a, a izvođač radova je Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege. Vrijednost ugovora za stručni nadzor nad izgradnjom je 95,6 tisuća eura bez PDV-a, a nadzor provode tvrtke ZP SO-RA-ING iz Siska i JAM-ING iz Zlatara.

Na obje zgrade izvedena je hidroizolacija nadtemeljnih zidova kao i parna brana na ravnom krovu, a u tijeku je izvedba vodovodnih i kanalizacijskih radova, elektro radova, gipsokartonskih radova. Radnici ugrađuju aluminijsku bravariju, i hidroizolaciju na slojevima krovišta.

Prvenstvo  za  smještaj  u ove stanove imati  će  sugrađani  koji  su  ostvarili  pravo  na  stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama, kao i oni sugrađani koji su vlasnici nekretnina oštećenih u potresu a obnova na njima još nije završila te će u istima boraviti privremeno do obnove svojih vlastitih domova.

Prethodni članakŠNK Banovac postigao dvije impresivne pobjede
Sljedeći članak​Mjesecima krivotvorila liječničke recepte i podizala lijekove