​Mjesecima krivotvorila liječničke recepte i podizala lijekove

Policijski službenici Policijske postaje Glina podigli su kaznenu prijavu protiv 33-godišnje građanke Gline koju se sumnjiči da je od studenog prošle godine do veljače ove godine, u ljekarnama na području Gvozda, Petrinje i Gline, krivotvorenim liječničkim receptom podizala lijekove.

Optuženu se tereti zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave, što se prema Kaznenom zakonu, sankcionira kaznom zatvora do tri godine. Zakon definira kako se kažnjava ona osoba koja izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava, kao i osoba koja takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu.
Iste posljedice snosi ona onaj tko obmane drugoga o sadržaju kakve isprave i stavi svoj potpis na tu ispravu, držeći da se potpisuje pod kakvu drugu ispravu ili pod kakav drugi sadržaj.

Problem krivotvorenih recepata istaknula je Hrvatska liječnička komora još 2022. godine, kada je praćenjem stanja uočila porast prijava ljekarnika i liječnika o krivotvorenim papirnatim liječničkim. Upozorili su na posljedice odbijanja izdavanja lijekova na krivotvorene recepte za ljekarnike koji u takvim slučajevima nerijetko postaju žrtve verbalnog i ponekad fizičkog nasilja prema ljekarnicima.

Prethodni članakBačić u obilasku obnove u gradu Glini i općini Gvozd
Sljedeći članakDan zamijenjenih uloga u Srednjoj školi Glina