Angelski susreti u Viduševcu okupili brojne ljubitelje izvornog folklora

U Viduševcu pokraj Gline 27. kolovoza obilježena je XIII. Angelska nedjelja, najprije Svetom misom u Župnoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog, a potom i procesijom do igrališta gdje su održani već tradicionalni Angelski susreti – smotra izvornog folklora koja je i ove godine okupila brojne ljubitelje izvornih pjesama i plesova, narodnih običaja te bogate viduševačke i glinske tradicije.

Viduševac je i ove godine na 13. Angelsku nedjelju bio mjesto okupljanja svih onih koji njeguju izvorne pjesme i plesove, čuvajući tako bogatu baštinu predaka i njegujući kulturni identitet rodnog kraja. Na ovogodišnjim Angelskim susretima su, uz organizatore i domaćine KUU “Viduševac”, nastupili i njihovi dragi gosti KUD “Ogranak Seljačke sloge” Posavski Bregi, KUD “Sveti Florijan” Poljana Lekenička, KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska i KUD “Seljačka sloga” Graberje.

Odaziv posjetitelja svake je godine sve veći, a atmosfera sve veselija na što je ponosan predsjednik KUU “Viduševac” Slavko Crnković.


S obzirom da je riječ o smotri izvornog folklora, Crnkovića smo upitali koliko je teško organizirati jednu takvu manifestaciju.

Viduševac je iznimno bitno mjesto za Glinu i za Sisačko-moslavačku županiju. Selo je to koje je u ratnim godinama bilo stup obrane glinskog kraja, a u kojemu i danas žive hrabri ljudi koji njeguju tradiciju i običaje hrvatskog naroda, rekao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić prilikom otvaranja Angelskih susreta, čestitavši mještanima i organizatorima na ustrajnosti, a sve je pozvao na zajedništvo i okupljanje kada je u pitanju razvoj društvenog života u ovim sredinama.

Župan je sa Vidušljanima i njihovim gostima i zaplesao na staru narodnu pjesmu “Rala Oja” koja se pjevala u svim prigodama, a veliko zajedničko kolo s viduševačkog brda ponovno je poslalo poruku sloge i zajedništva. Baš kao nekad …

Prethodni članakObilježena 26. godišnjica pokolja u Skeli
Sljedeći članakČlanovi Volonterskog centra Glina predstavili svoj rad