Obilježena 26. godišnjica pokolja u Skeli

Prije 26 godina, 28. kolovoza 1991., Skela i njeni mještani doživjeli su tragediju čije su posljedice prisutne i danas. Selo je u potpunosti uništeno, spaljeno, a stanovnici koji su zatečeni kod svojih kuća, mučki ubijeni. Iz današnje perspektive ono što se dogodilo zvuči potpuno nezamislivo, prisjeća se predsjednik Zavičajnog kluba Skela Mladen Štajdohar:


Tog kobnog dana ubijeno je petero mještana, dok ih je još dvoje koji su izbjegli u Joševicu ubijeno naknadno. Pribrojimo li i dva poginula branitelja iz Skele, ovo maleno naselje nadomak Gline imalo je devet ljudskih žrtava. Nastradalima se došao pokloniti te položiti vijenac i zapaliti svijeću gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević:

Grad Glina ima najveću površinu od svih gradova u Republici Hrvatskoj, mnogo je naselja i puno je zahtjeva. Bez obzira na sve, Kostanjević je obećao mještanima Skele da će se do sljedeće obilježbe urediti Društveni dom. Nakon komemoracije održana je sveta misa za sve poginule mještane Skele koju je predvodio vlč. Ivica Mađer, upravitelj župe sv. Ivana Nepomuka.

Prethodni članakU nedjelju, 27. kolovoza 13. Angelski susreti u Gornjem Viduševcu!
Sljedeći članakAngelski susreti u Viduševcu okupili brojne ljubitelje izvornog folklora