Sisački biskup mons. Vlado Košić imenovao je četiri svećenika na nove funkcije, 11 svećenika bit će premješteno u novu župu, dok ih je šestero razriješeno u Sisačkoj biskupiji.

Među svećenicima koji su premješteni su i dvojica svećenika s glinskog područja, dr. Ivan Petrović i Marijan Štingl.

Naime, dr. Ivan Petrović razriješen je službe upravitelja župe sv. Antuna Padovanskog u Bučici i imenovan upraviteljem župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači, dok je Marijan Štingl razriješen službe upravitelja župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu i imenovan upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu.

Vlč. Petrović je kao upravitelj Župe u Bučicu došao prije tri godine, u srpnju 2016. godine, od kada u suradnji sa župljanima provodi hvalevrijedne aktivnosti.

Omiljeni bučički velečasni ostat će među župljanima upamćen po svojoj susretljivosti i zalaganju za boljitak cjelokupne zajednice. Nastavio je obnovu kapele Presvetog Trojstva, koju je započeo pokojni vlč. Stjepan Vuksan. Na njegovu inicijativu osigurana su i sredstva za obnovu tri zvona na župnoj crkvi. Zvona su preživjela Domovinski rat, a sada će se ugraditi nova klatna na zvonima, postaviti nova automatika i pogon za zvonjenje.

Također, u suradnji sa župljanima redovito su se provodile radne akcije čišćenja okoliša, pa je tako proširen i veći dio staze pod kapelom Presvetog Trojstva. Kako bi se postavila šetnica širine dva metra uređeno je više od 100 metara staze. Nabavljene su nove klupe za crkvu i mrtvačnicu, uređen podrum župnog doma, obnovljen bunar vlč. Janka Vedrine, uređen križ na ulazu u Desni Degoj, nogometna igrališta…

VEZANE VIJESTI
Župljani župe Bučica zajedno za bolju sigurnost prometa

U župi sv. Antuna Padovanskog u Bučici proteklih mjesec dana gradi se pastoralni dom pored kapele Sv. Petra u Ilovačku. Motivaciju za gradnju doma je potaknuo župnik dr. sc. Ivan Petrović izdavši drugu knjigu nedjeljnih propovijedi za liturgijsku godinu B pod nazivom „Obzor nade“, a koje su bile emitirane i u istoimenoj radijskoj emisiji programa Radio BanovineSav prihod od prodaje knjige namijenio je za pastoralni dom pored kapele u Ilovačku. Kapela Sv. Petra ove godine slavi 40 godina. Izgradnju je započeo preč. Ivan Topolnjak 1979. godine i nakon nekoliko godina sa župljanima Ilovačka uspio dovršiti kapelu. Knjigu je izdala Župa u nakladi od 500 primjeraka, a izdanje je ovih dana rasprodano.

Temelji pastoralnog doma su na mjestu gdje je nekada stajala obiteljska kuća. Fizičke radove na izgradnji doma volontiraju župljani sela Ilovačak, pomažu im i župljani iz ostalih sela koji su pripremili staru ciglu za unutrašnji zapadni zid. Izgradnja temelja i dio građevinskog materijala financiran je upravo od prihoda rasprodane knjige, a ostali dio se prikuplja donacijama vjernika.

VEZANE VIJESTI
Bogoslužni prostor župe Bučica blagoslovio biskup Vlado Košić

Obnavljalo se, čistilo, gradilo, no vlč. Petrovića najviše će se pamtiti upravo po njegovoj susretljivosti i druženju sa župljanima, posebice onim najmlađima.

DIO ZAJEDNICE

Petrović je rado sudjelovao na raznim društvenim okupljanjima; od nogometnih utakmica i fašnika do rođendana i vjenčanja!

Napomena: Oproštaj od župnika Petrovića i uvođenje u službu novog župnika bit će održano krajem mjeseca kolovoza.

Vlč. Marijan Štingl iz Viduševca odlazi služiti u župu sv. Antuna Padovanskog u Voloderu

Velečasni Marijan Štingl je službu upravitelja župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu preuzeo u kolovozu 2016. godine, gdje je bio duhovnik 930 župljana u pet naselja; Šatornje, Velike Soline, Dvorišća, Donjeg i Gornjeg Viduševca.

Upravo je viduševačka župa bila domaćin prvog hrvatskog Mladifesta, kojeg je organizirala Marijina legija Petrinja, koje je vlč. Štingl član.

Duhovni put

Njegovo duhovno zvanje rodilo se, kaže, u Međugorju, a tome je prethodio zanimljiv put egzistencijalnog traženja, kao i traženja osobnoga mjesta u životu Crkve. U pronalasku odgovora pomagala mu je Blažena Djevica Marija.

VEZANE VIJESTI
“Obzor nade” u programu Radio Banovine

Kao duhovni pastir vlč. Marijan skrbi o povjerenom mu stadu, ali kod njega se razvila i jedna prava pastirska ljubav prema – ovcama. Naime, prethodni viduševački župnik ogradio je crkveno dvorište, a kako je imao nekoliko ovaca, njegovim stopama je krenuo i mladi nasljednik, jer se ovce pobrinu da livada bude uredna, a on se, pak, brine o njima.

Vlč. Marijan ima i ‘jednogodišnji’ hobi – naime na Mladifest u Međugorje ide biciklom, a na taj trodnevni put nikada ne ide sam, već u dobrom društvu svojih župljana. Uz svoje svećeničke dužnosti stigao je završiti i tečaj vatrogastva, pa je s kolegama vatrogascima izlazio na intervencije.

Tko će ih zamijeniti?

Nikola Majcen, koji je razriješen službe župnika župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu imenovan je novim župnikom župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu.

Vedran Pejak-Pašić, koji je razriješen službe duhovnog pomoćnika u samostanu Sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji, imenovan je novim upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskog u Bučici.

Prethodni članakOdržan prvi Mladifest u župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu kod Gline
Sljedeći članakObilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području