Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom u Glini je danas, 26. lipnja, svečano obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Napad na policijsku postaju i pogibija mladog policajca Tomislava Roma

26. lipnja 1991. godine je, napadom na Policijsku postaju Glina od strane srpskog agresora, na području Banovine počeo Domovinski rat. Samo dan nakon što je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, u ranu zoru 26. lipnja 1991. godine, oko 4 sata i 20 minuta, Glinom su odjeknuli prvi pucnjevi. Pobunjeni Srbi, potpomognuti Jugoslavenskom narodnom armijom, napali su Policijsku postaju Glina. Iako u okruženju, hrvatski policajci aktivnog i pričuvnog sastava glinske policijske postaje pružali su snažan otpor puna četiri sata. Pet ih je ranjeno, a oko 5 sati 45 minuta smrtonosnim hicem iz snajpera pogođen je 20 – godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom.

Kako u napadu dobro uvježbanih i naoružanih pobunjenih Srba ne bi svi poginuli, 16 hrvatskih policajaca dobilo je zapovijed da se predaju nakon čega su odvedeni u zatvor u Knin u kojemu su 50 dana, do razmjene, bili zarobljeni, mučeni i zlostavljani. Zahvaljujući snažnom otporu hrabrih glinskih policajaca kojima su u pomoć stigli i pripadnici ATJ Lučko, a prilikom čega su tri pripadnika te jedinice i ranjena, tek mjesec dana nakon tog prvog napada, Srbi su uz pomoć JNA izveli opći napad i preuzeli kontrolu nad policijskom postajom i gradom te je Glina okupirana.

Obilježavanje 28. obljetnice napada u Glini

Okupljanjem u Glini svake se godine prisjećamo te odajemo počast i zahvalnost hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo 20-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.


Obilježavanje 28. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na području Gline započelo je polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma te svetom misom u župnoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, a nastavljeno ceremonijom podizanja hrvatskog stijega te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza” te Mimohodom predvođenim ratnim zastavama i svečanom akademijom koja je održana u Hrvatskom domu u Glini.


Obilježavanju je prisustvovao i ministar unutarnjih poslova, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović koji je ovom prigodom poručio kako žrtva u Glini nikada neće biti zaboravljena.

“Nije slučajno da je samo nekoliko sati nakon proglašenja neovisnosti ovdje u Glini počela agresija na policijsku postaju jer su pobunjenici dobro znali kako je prava snaga koja može pružiti otpor hrvatska policija. Tako su policajci prvi branili hrvatsku državu i policajci su prvi ginuli na nju”, istaknuo je Božinović te podsjetio na pogibiju mladog policajca Tomislava Roma.


Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što se obilježavanjem ovakvih obljetnica podiže svijest o važnosti i doprinosu hrvatskih branitelja neovisnosti države. Posebno zadovoljstvo izrazio je mnoštvom mladih koji su prisustvovali obilježavanju:

“Lijepo je vidjeti da je danas ovoliko mladih prisustvovalo ovome događaju, bilo je dana kada to nije bilo tako. Ovaj događaj je vrlo važan ne samo za Glinu, nego i za mladu hrvatsku državu. U to vrijeme u Glini nije bilo jednostano živjeti, pogotovo ako ste bili Hrvat. Ne treba zaboraviti da je na glinskom području poginulo ili ubijeno 396 osoba, uglavnom civila. Treba reći da Glina nikada nije bila srpska niti će to biti”, poručio je župan Žinić.

Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević zadovoljan je što je 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na prostoru Gline obilježena dostojanstveno.

Obilježavanju 28. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja Gline nazočili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Željka Josić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid, izaslanik ministra Hrvatskih branitelja i umirovljeni general Josip Lucić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima, čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i policijskih uprava, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut s članovima kolegija i načelnicima svih policijskih postaja, biskupski vikar za Ministarstvo unutarnjih poslova fra Frane Musić i ostali predstavnici svećenstva, načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, saborski zastupnici, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te predstavnici sudionika 12. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“.

Okupljeni su također imali prilike prisustvovati prigodnom programu “Policija danas u službi građana” u sklopu koje su održane pokazna vježba ATJ Lučko, a mogli su i obići i Taktičko-tehnički zbor hrvatske policije, preventivno edukativne postave i postave promoviranja zanimanja policaja u parku kod crkve sv. Ivana Nepomuka.

Dodajmo kako su se u sjećanje na poginulog Tomislava Roma održale i Memorijalna utrka te sportski susreti u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke, Ogranak Glina.

Prethodni članakŽupljani Bučice i Viduševca ostaju bez omiljenih svećenika
Sljedeći članakPolicija pronašla kradljivca automobila