VIDEO – Vukovarska bitka stigla u Glinu!

Glazbeno-scenska predstava, izložba fotografija, 58, Bitka za Vukovar, KUU Viduševac… Sve to pod naslovom „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad i Hrvatsku“ na jednom mjestu mogli su u ponedjeljak 24. listopada pogledati Glinjanke, Glinjani i njihovi gosti u kino dvorani Hrvatskog doma. Riječ je o projektu koji na jedinstven način pokazuje kako se branio Grad heroj i što su sve branitelji i stanovnici Vukovara proživljavali ratnih dana jeseni 1991. godine. Na velikom platnu izmjenjivale su se fotografije i video zapisi iz tog vremena praćeni igrokazom i plesom KUU Viduševac i citatima iz knjiga koje su čitali Ljerka Iharoš i Damir Plavšić. Za dovođenje „Bitke za Vukovar“ najzaslužniji je organizator Dario Pavlić, a pokrovitelji su Grad Glina i gradonačelnik Stjepan Kostanjević. Prvi čovjek Grada zajedno je i sa školarcima i odraslima pogledao Predstavu:


A kako je gradonačelnik doživio samu Predstavu:

Damir Markuš jedan je od Kutinčana koji su branili Vukovar i koji je napisao knjigu „58“ te je predstavio gledateljima. Prvi puta su Glinjani imali priliku vidjeti ovaj Projekt, koji iza sebe ima već sada veliki broj izvedbi:

Snažno, potresno štivo, i dokumentaristički i literarno nosi naziv “Ne plači moj dobri anđele” i dio je osobnog svjedočanstva vukovarskog branitelja i autora knjige Damira Plavšića:

Osim glazbenog i scenskog dijela, u sklopu Projekta je i izložba fotografija:

Što je više ovakvih i sličnih zapisa, to će prava istina o Domovinskom ratu biti dostupnija većem broju ljudi. Predstava je do sada osim u Hrvatskoj prikazana u Bosni i Hercegovini, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, a sljedeće godine imat će ju prilike vidjeti i Australci, Kanađani i Amerikanci.

Prethodni članakPosjet kapelici Sv. Petra i Pavla – Ilovačak
Sljedeći članakPredstavnici Srba pozdravili pronalazak počinitelja kaznenih djela na području Gline i Topuskog