Znanjem protiv raka dojke

Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.
Kako bi se Glinjanke, ali i Glinjani pobliže upoznali s ovim velikim problemom, u Hrvatskom domu je u srijedu 26. listopada održana tribina „Znanjem protiv raka dojke“. Lani je osnovano Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava koje neprekidno na mjesečnoj razini provodi određene aktivnosti, pa je tako organiziralo i ovo događanje. Pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća Grada Gline Bojan Dadasović sretan je što su trenutno najaktivnije Povjerenstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji:


Povjerenstvo se ne misli zaustaviti samo na ovoj tribini kada je u pitanju prevencija raka dojke te će pokušati ući u svaku kuću i svaku ženu informirati o važnosti prevencije.

Moderatorica tribine bila je zamjenica gradonačelnika Grada Gline, dr. Sanja Štingl-Vlašić:

Jedna od predavačica bila je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dr. Sonja Pajtlar, koja je podsjetila na podatak da je upravo u srijedu bila deseta godišnjica kako je počelo provođenje nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke:

Doktorica Pajtlar još je jednom pozvala sve žene koje dobiju poziv na mamografiju, da se na njega odazovu, jer u ova četiri ciklusa putujućeg mamografa postotak odaziva ne prelazi 40%.

Doktorica Vesna Ramljak predsjednica udruge „Europa Donna Hrvatska“ , koja je dio velike koalicije od 47 zemalja, naglasila je kako im je prioritet edukacija i osvještavanje javnosti o ovom problemu.

Psihologinja Ljiljana Vukota predstavila je psihoanalitičke elemente kod žena oboljelih od raka dojke i rad udruge „Sve za nju“. U slučaju potrebe liječenja u Zagrebu, Udruga može pomoći:

Osim smještaja, naglašava psihologinja Vukota, tu su i razgovori s psihologom, predavanja i brojne slične aktivnosti u slučaju potrebe.
Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. A zaista malo treba kako bi se sprječilo ono najgore.

Prethodni članakPosjet kapelici Sv. Petra i Pavla – Ilovačak
Sljedeći članakPredstavnici Srba pozdravili pronalazak počinitelja kaznenih djela na području Gline i Topuskog