VIDEO – Šareno fašničko prijepodne u Glini

Fašnička povorka u Glini je organizirana je u subotu, 28. veljače. U istoj su sudjelovali i velike i male, i stare i mlade mačkare. Razigrana i raspjevana povorka krenula je u 10,00 sati od Srednje škole prema gradskom parku. Prolazeći glinskim korzom uz Ulicu Stjepana i Antuna Radića, raspjevani i rasplesani sudionici su privukli pozornost brojnih građana. Bilo je tu cvijeća, starijih i onih opičenih svatova, vještica, tamburaša, djedova i baba, tajnovitih gejši, princeza, vražica, pingvina, klaunova, majmunčića, pčelica, ovčica, kauboja, veterinara, policajaca, političara.

U parku ih je sve dočekala glazba, mnogi građani, a pridružio se i gradonačenik Stjepan Kostanjević. Bile su tu i vrijedne volonterke Gradskog crvenog križa koje su točile vrući čaj i kuhano vino i dijelile krafne. Sve je dobro došlo za cirkulaciju jer vrijeme je bilo baš nekako nezgodno prohladno. Program na pozornici je nadahnuto vodio prof. Mario Ožaković.

I tako su se, u tmurno prijepodne ove subote, rasuli već pomalo ozebli sudionici glinskog fašnika poput latica cvijeća po starom glinskom parku, odmarajući se uz krafne, piće, smijeh i priču…Zaplesalo se i zapjevalo…U toj šarenoj gomili zamijetili smo sasvim neočekivano i Acu Vučića (koji je, usput budi rečeno, već bio u Glini ali tada mi nismo bili tu). Gradonačelnik je morao poštivati protokol pa se uljudno s gostom rukovao za potrebe medija. Ah, ni na fašnik ne možemo bez politike… ali to je neka druga priča.

Imao je danas naš gradonačelnik i ozbiljnog posla – podijeliti nagrade najboljim maskama. Prvu su dobili oni otkvačeni svatovi iz budućnosti Dječjeg vrtića “Bubamara”, drugu svatovi iz “Treće sreće”, treću prelijepe, ali već poprilično ozeble gejše, a četvrtu suncokreti iz Knjižnice koji vole čitati, ali danas, na žalost, nisu stigli prizvati sunce. Ostali sudionici dobili su utješne nagrade, pa se može reći da su zapravo svi pobjednici. Nagrade su osigurali sponzori “Top terme” Topusko, Caffe bar “KO”, Caffe bar “Plavi 9, Caffe bar “Shpitza”, frizerski saloni “Lukač” i “Gabi”, a poklon vrećice “Mlin i pekare” i “Jadransko osiguranje”.

Danas su sudionici fašnika, i veliki i mali, bili ono što su sami htjeli biti…I neka su! Vjerujem da su se svi dobro zabavljali. Pjevali su, plesali, šalili se, smijali. Čini mi se da ove godine nijedna djevojka nije ulovila buket jer mladenka koju su primorali na udaju oni opičeni antisvatovi, nije ga se htjela odreći. Iza onih penzionerskih, ostaše u skladu s prilikama, na betonu i u travi samo žute i srebrne lipice …A sutra? Kako to već biva, sutra je neki novi dan i stvarnost će već smisliti kako će nam se nasmijati u lice.

Prethodni članakPovijesno putovanje između Une i Kupe
Sljedeći članakPovorka šarenih dječjih maškara u Glini