Uspješna XII. smotra izvornog folklora u Gornjem Viduševcu

U Gornjem Viduševcu ovog su se vikenda održali 12. Angelski susreti koji su okupili brojna kulturno-umjetnička i folklorna društva. Molitva se tradicionalno održala u povijesnoj župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog.

Iako se župne matice vode od 1729., župa Viduševac je osnovana 16. listopada 1731. ukazom zagrebačkog biskupa Juraja Branjuga. Nova zidana župna crkva sagrađena je 1827. za službe domaćeg sina Andrije Vlašića. Godine 1988. započelo je temeljito uređenje okoliša, interijera i eksterijera crkve pa je sve zasjalo novim sjajem. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razrušena. Obnova je dovršena u jesen 2009., a prvu sv. misu u obnovljenoj crkvi na Angelsku nedjelju 06. rujna služio je vlč. Alfred Kolić. Na radost župljana i hrvatske crkve u cjelini, obnovljenu „viduševačku golubicu” 18. listopada 2009. posvetio je kardinal Josip Bozanić.

Nakon molitve u povijesnoj župnoj crkvi, živopisna povorka spustila se na igralište gdje su ih nestrpljivo čekali znatiželjni gledatelji.

Ovogodišnja XII. smotra izvornog folklora održana je jučer, a Sivko Crnković, predsjednik KUU Gornji Viduševac ne skriva zadovoljstvo:


Jedan od pokrovitelja XII. smotre izvornog folklora je i SMŽ, a župan Ivo Žinić podsjetio je na ono važno, a to je tradicija:

Nastavljanje tradicije upravo je to što mladima nedostaje, pojašnjava župan:

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, još jednog od pokrovitelja, prvi put je na ovim susretima kao gradonačelnik, i više je no zadovoljan atmosferom i pozitivnom energijom te također naglasio štovanje narodnih običaja:

Svoje zadovoljstvo viđenim na XII. angelskim susretima nije skrivala ni zamjenica gradonačelnika Grada Gline, dr. Sanja Štingl Vlašić:

Vesna Tafra, predsjednica Udruge Mračlinčica iz Mraclina na štandu je posjetiteljima ponudila ručne radove i privukla veliku pozornost:

Sljedeće godine će svakako, kao i do sada, susreti biti još bolji, a bude li manje balona i bižuterije, a više ručnog rada i motiva ovoga kraja, kraj Viduševačkim susretima se nikako ne nazire… Već naprotiv!

Nekoliko stotina okupljenih gledatelja iz Viduševca i okolice imalo se prigodu razveseliti uz zvuke tambura, pjesmu i ples u vruće nedjeljno poslijepodne na viduševačkom brdu. Oni koji su ove godine to propustili, morat će se strpiti do sljedeće…

 

Prethodni članakVIDEO – Potpisan Sporazum o sufinanciranju izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Gline i Topuskog
Sljedeći članakVIDEO – Velika Gorica želi biti partner u razvoju Gline