Udruga Nismo same okupila sugrađanke na “Zdravoj kavi”

Jučer je u Glini održana “Zdrava kava” inicijativa, financirana sredstvima Europske unije, s kojom se oboljele žene educiraju i okupljaju te izmjenjuju svoja iskustva. Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same, pojasnila nam je kako se iza imena udruge krije snažna poruka svim ženama kojima se želi dati do znanja da nisu same, pogotovo u trenucima kada dobiju dijagnozu i osjećaju se izgubljeno u sustavu.

Prvu “zdravu kavu” Udruga je održala u Sisku još 2018. godine kada se pokazao veliki interes. Temeljem velikog interesa Udruga je prijavila projekt u sklopu kojeg obilazi 15 gradova i organizira “zdrave kave”, a Glina je jedan od gradova koji se nalazi na popisu mjesta koje udruga posjećuje.

-Ideja je da izmijenimo iskustva te da žene postave sva pitanja koja nemaju inače kome postaviti. S nama su i doktori, a često i psihijatri, koji odgovaraju na sva pitanja oboljelih žena. Razgovaramo, družimo se, a nerijetko nas na zdravim kavama posjećuju i zdravi ljudi kako bi se educirali o prevenciji, pojašnjava nam Kalogjera.

Sanja Štingl Vlašić, spec. gin. u domu zdravlja na području Sisačko-moslavačke županije i predsjednica Udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke sv. Agata pojasnila je kako žene, u teškim situacijama oboljenja od karcinoma, ne bi trebale biti same u takvim situacijama, no ono što je najvažnije je da imaju na raspolaganju sve potrebne informacije u svezi dijagnoze, liječenja, psihološke potpore kao i oporavka.

-Naše žene iz Gline 2009. godine prve su išle u Centar za psihološku medicinu na Rebru, a posljedično udruga “Sve za nju” preuzela je tu veliku ulogu. Psihološka pomoć oboljelim ženama dostupna je od 0 do 24, što je nužno prilikom borbe s opakom bolešću, govori nam doktorica.

Dodala je kako žene s područja Sisačko-moslavačke županije u svako doba dana od Udruge mogu dobiti korisne savjete, smjernice kamo se dalje uputiti, ali i utočište i lokaciju gdje su mnoge žene ujedinjene u istom problemu.

-Osim psihološke pomoći, žene koje su oboljele trebaju i niz drugih pomoći. Naša Udruga, ugledajući se na Udrugu “Nismo same”, pruža našim mještankama prijevoz do zdravstvenih ustanova. Gledale smo zagrebačku udrugu i pokušavale shvatiti što nama nedostaje, stoga smo odlučile našim sugrađankama pružiti mnogo toga što im je u prošlosti nedostajalo, govori nam Štingl Vlašić pojašnjavajući kako Udruga ima volonterku koja oboljele žene vozi u Zagreb na preglede, zračenja i ostalo.

Zrinka Rendić Miočević, specijalistica onkologije i radioterapije, aktivno surađuje s Udrugom Nismo same, a organiziranjem “Zdrave kave” na red je došla Glina gdje su se građanke okupile i razgovarale o aktualnim problemima u svezi oboljenja karcinoma.

-Vrlo često žene traže uzrok oboljenja, pitaju se kolika je šansa da članovi obitelji obole, a često ih zanima i učinkovitost  i nuspojave raznih metoda onkološkog liječenja, pojasnila nam je Rendić Miočević na pitanje koja je glavna tematika svih “Zdravih kava”.

Prethodni članakNastavljena tradicija “Nota dobrote”
Sljedeći članakU prometnoj nesreći u Šatornji trijezna vozačica udarila u pijanog vozača