U srijedu u Glini premijera filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”

Braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata s područja Gline pozivaju vas na premijeru dokumentarnog filma “Huda jama – strogo čuvana tajna” Romana Leljaka. Premijera će se održati u srijedu, 18. siječnja 2017. u Glini, u Hrvatskom domu, s početkom u 18 sati.

Gost je autor filma Roman Leljak sa suradnicima, a ulaz na projekciju je slobodan.

Huda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.

Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. Prema podacima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDB-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca. Bili su živi zazidani.

Izvor: www.grad-glina.hr

 

 

Prethodni članakSnijeg pada bez prestanka, Zimska služba u Glini neprekidno radi
Sljedeći članakPremijera filma “Huda jama-strogo čuvana tajna” izazvala veliki interes glinske publike