U petak u Glini promocija knjige “Kostrići-najtužnije selo u Hrvatskoj”

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije u petak, 20. siječnja u Hrvatskom domu u Glini s početkom u 19 sati bit će upriličena promocija knjige “Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj” autora dr.sc. Jakše Raguža s Hrvatskog instituta za povijest.

Selo Kostrići, u Općini Majur, prije Domovinskoga rata bilo je malo poznato. Za njega se doznalo tek nakon što je 15. studenoga 1991. cjelokupno civilno stanovništvo na najokrutniji način ubijeno, kuće spaljene, a imovina opljačkana.

Od 16 žrtava, svi su bili civili. Po spolu devet žrtava bile su žene, a sedam muškarci. Po dobi, devet je žrtava bilo starije od 60 godina, tri su bile srednje životne dobi, dvoje mlađe životne dobi (bračni par), dok su dvije žrtve bile maloljetna djeca. Svi su ubijeni u svojim kućama ili u neposrednome susjedstvu. Nedvojbeno se radi o zločinu genocida u svrhu stvaranja etnički Velike Srbije, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde Ujedinjenih naroda u Haagu u svojoj presudi 2015. godine.

Inače, u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. na području Općine Majur, a kojoj pripadaju Kostrići, ukupno su stradala 54 žitelja, a njima u spomen prošle je godine podignuto spomen obilježje i to baš 15. studenoga, na 25. obljetnicu stravičnog pokolja u Kostrićima. Općina Majur, u spomen na žrtve koje je majurski kraj dao za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, 15. studeni proglasila je Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata s prostora Općine Majur.

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ poziva vas na promociju knjige “Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj”.

Plakat Kostrići UHBLPTSP 1 (2)

Prethodni članakSnijeg pada bez prestanka, Zimska služba u Glini neprekidno radi
Sljedeći članakPremijera filma “Huda jama-strogo čuvana tajna” izazvala veliki interes glinske publike