Premijera filma “Huda jama-strogo čuvana tajna” izazvala veliki interes glinske publike

“Huda jama – strogo čuvana tajna” naziv je dokumentarnog filma koji je u srijedu, 18. siječnja premijerno prikazan u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Glini.

Mnoštvo Glinjanki i Glinjana odazvalo se pozivu braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Gline u čijoj je organizaciji upriličena glinska premijera dokumentarnog filma “Huda jama – strogo čuvana tajna” autora Romana Leljka.

Kino dvorana Hrvatskog doma u Glini bila je popunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a film koji govori o počinjenju jednog od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je u slovenskom rudniku Huda jama, u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana) likvidirala oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca, osim iznimnog interesa publike, polučio je i jake dojmove kod prisutnih.

Ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić – Novosel:


Predsjednika Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Grada Gline Marka Sremića upitali smo zašto su braniteljske udruge s područja našeg grada odlučile organizirati prikazivanje ovog filma.

Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo, pristup grobnoj jami bio je zazidan sa jedanaest pregrada između kojih su likvidatori nasuli sipinu i zemlju. Prema podacima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDBA-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca. Bili su živi zazidani.

Leljak je Hudu jamu istraživao 27 godina, u nju je prvi ušao, a sada se, zajedno sa istoimenom udrugom, bori da žrtve budu dostojno pokopane.

Svaki čovjek zaslužuje svoj grob ma tko on bio nekada u povijesti, ističe Leljak, a za vlasti ima i određenu poruku.

Nakon petrinjske krajem studenoga prošle godine, i glinskoj premijeri filma nazočio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Nakon pola stoljeća skrivanja istine, sada o njoj možemo slobodno govoriti, istaknuo je župan Žinić.

Zamjenica glinskog gradonačelnika Sanja Štingl-Vlašić zahvalila je organizatorima prikazivanja filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”, njegovom autoru te publici na velikom interesu za film.

Premijeri je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Stjepan Grudenić.

Članovi obitelji gospodina Grudenića doživjeli su sličnu sudbinu onoj koja je prikazana kroz ovaj dokumentarac.

Dokumentarac “Huda jama – strogo čuvana tajna” autora Romana Leljka u narednom periodu bit će prikazivan u Dalmaciji, a u mjesecu veljači i u Bosni i Hercegovini.

Prethodni članakU srijedu u Glini premijera filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”
Sljedeći članakVIDEO – Ivo Žinić ponovno izabran za predsjednika Zavičajnog kluba Marinbrod