U “Noći muzeja” – sjajna muzejska ruta Banovinom

Nakon organizacija “Noći muzeja” 2016. i 2017. u Hrvatskoj Kostajnici te prve “Noći muzeja” prošle godine u Glini, manifestacija se 2018. proširila na gotovo čitav prostor Banovine te su se aktivnosti održavale u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici.

Za inicijativu i organizaciju ovogodišnje “Noći muzeja” zaslužni su volonteri Društva “Terra banalis”, a suorganizatori su bili: Grad Glina, Srednja škola Glina, Gradska knjižnica i čitaonica Glina, Hrvatski dom Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, Gradski muzej Sisak, Grad Hrvatska Kostajnica, Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica, Grad Petrinja, Hrvatski dom Petrinja, Galerija Krsto Hegedušić, Turistička zajednica grada Petrinje, Općina Topusko, Srednja škola Topusko, Narodna knjižnica i čitaonica Topusko, Turistička zajednica općine Topusko, Hotel Top-Terme Topusko i Ženski vokalni sastav “Petrus”. Stručnu podršku pružili su: Hrvatsko muzejsko društvo, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatski državni arhiv i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku
Za sve one koji su željeli obići postave izložbi i biti sudionik raznolikih aktivnosti, bio je osiguran prijevoz autobusom iz Petrinje do Gline i Topuskog i natrag, a u organizaciji Turističke zajednice grada Petrinja i Turističke zajednice općine Topusko.

U Petrinji su tijekom popodneva predstavljene povijesne postrojbe Prve i Druge banske pukovnije. Ručno izrađene replike originalnih odora krajišnika dviju pukovnija s kraja 18. stoljeća nosili su članovi Društva “Terra banalis”. Nakon službenog otvorenja “Noći muzeja” i pripremljenih izložbi u Petrinji, putnici su krenuli prema Glini gdje su ih pred Hrvatskim domom dočekali brojni građani. Uz postrojene graničare povijesnih pukovnija, članice sastava “Petrus” su otpjevale himnu “Lijepa naša”, a onda su u predvorje Hrvatskog doma ušli župan Ivo Žinić, gradonačelnik Stjepan Kostanjević sa suradnicima te načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić kao i brojni radoznali posjetitelji. Nazočne je pozdravila predsjednica Društva “Terra banalis” gđa Sanja Lončar, a o izložbi o životu i radu slikara Zlatka Šulentića govorila je autorica prof. Lidija Klobučar. Sve posjetitelje kratko je pozdravio i gradonačelnik Stjepan Kostanjević izrazivši nadu da će se za obnovu važniih povijesnih objekata u Glini ove godine naći nešto više novca. “Noć muzeja” i prigodnu izložbu o poznatom Glinjaninu otvorenima je proglasio župan Ivo Žinić naglasivši da je Šulentić samo jedan od brojnih poznatih Glinjana. Putnici su krenuli dalje , nakratko su zastali u glinskoj Srednjoj školi gdje je vrvjelo kao u košnici. Istovremeno, iznimno dobro posjećeno predavanje u Knjižnici i čitaonici, pod nazvivom „Zlatko Šulentić – slikar putnik“, održala je prof. Klobučar otkrivši niz nepoznatih pojedinosti o životu i djelu ovog velikog umjetnika.

U Srednjoj školi, zbor i tamburaši pod ravnanjem prof. Maria Ožakovića posjetitelje su dočekali pjesmom “U zdravom tijelu zdrav duh”. Nazočne je pozdravila prof. Aleksandra Pereković, a u ime službeno odsutne ravnateljice, nazočnima se obratila prof. Ljerka Iharoš mogle su se razgledati slijedeće izložbe: Terenska nastava “Hrvatska Kostajnica – Zrin – Gvozdansko” koju je predstavila prof. Tatjana Šimundić, “Put kulture željeza Siska i Banovine” u organizaciji Gradskog muzeja Sisak, “Sportska povijest grada Glina” u organizaciji Interpretacijskog centra baštine Banovine koju je predstavila ravnateljica Martina Mladenović. Sportska događanja najavio je prof. Antonio Štajdohar. U školskoj sportskoj dvorani predstavljeni su borilački sportovi Wushu kluba Glina, a dogodio se i sraz generacija u odbojci i graničaru. Igrale su se zaboravljene igre djetinjstva, natjecalo se u kvizu, gledala rukometna utakmica… Posebnu su pozornost privukle viduševačke rukomentašice i njihov trener Živko Barić koje su 70-tih godina prošlog stoljeća pronijele sportsku slavu našeg kraja. Može se reći da su i oni najizbirljiviji mogli naći nešto za sebe, da se zabave i nešto novo nauče… Organizirano je i stručno razgledavanje glinske stare gradske jezgre pod stručnim vodstvom učenika.

U Topuskom su organizirane radionica krasopisa u okviru Projekta Cisterciti i opatija Topusko, izložba „AB INITIO AD FINEM”, a posebno je dojmljiva bilo uprizorenje dramsko-scenskog programa ‘Život cistercita u parku Opatovina .

Okupljeno mnoštvo u Hrvatskoj Kostajnici moglo je uživati u izložbi i predavanju “Kulturni krajolik Zrinska gora”, zatim predavanju uz fotografije na temu „Stoljeće sporta u Hrvatskoj Kostajnici“ te prigodni kulturni program.

Prošla je još jedna – drugačija noć na Banovini – uvijek bolja “Noć muzeja `18”, natprosječno ugodno topla za razliku lanjske isto takve hladne. Dojmovi se tek slažu, svatko će ispričati svoju priču i donijeti svoj sud…Brojne aktivnosti i događanja pokazala su da se mnogo može, da se ima što pokazati i naučiti, a za to najveću zaslugu imaju brojni entuzijasti i oni koji su ih podržali. Jer, naravno – nitko ne može mnogo učiniti sam…Zato, neka se tako nastavi i potraje…

Prethodni članakOdržana Početna konferencija programa “Zaželi” u Glini
Sljedeći članakNovi opanci za djecu Korduna