U Glini počelo obilježavanje 25. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom, 26. lipnja 1991. započeo je rat u Glini. Pobunjeni Srbi, uz pomoć JNA, napali su Policijsku postaju u Glini. Pri napadu je ubijen policajac Tomislav Rom, prva žrtva rata na ovim prostorima, pet hrvatskih policajaca je ranjeno, 16 su hrvatskih policajaca pobunjeni Srbi zarobili i odveli u kninski zatvor gdje su mjesecima bili zlostavljani.

VEZANE VIJESTI
25 godina od početka agresije na Glinu

Danas se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u Glini obilježava 25. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Tako su jutros položeni vijenci na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac. U 10.30 će također biti položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića. U 11.00 sati u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini bit će služena Sveta misa, a u 12.15 bit će upriličen svečani program u Hrvatskom domu u Glini.

VEZANE VIJESTI
Ribolov na Bajeru i mali nogomet na Banovcu u spomen na Tomislava Roma

Današnjem obilježavanju 25. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na području Gline nazoče, između ostalih, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i njegova zamjenica Sanja Štingl Vlašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Stjepan Grudenić, general Mladen Markač, pripadnici policije i vojske, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih hrvatskih branitelja i mnogi drugi.

VEZANE VIJESTI
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović položio vijenac na grob Tomislava Roma

 

 

Prethodni članakGlina: Dan državnosti – ponos i tuga zajedno
Sljedeći članakMaturanti Srednje škole Glina primili završne svjedodžbe