Svjetski, a naše – Dan kravate obilježen u Glini

Svjetski poznato, a hrvatsko. Kravata danas slavi svoj dan koji je prigodno obilježen i u Glini, i to zajedničkom fotografijom u obliku kravate vrtićke djece te učenika Osnovne i srednje škole Glina.

Kravata, popularni dekorativni odjevni predmet u obliku vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, najčešće je izrađen od svile ili nekog drugog platna. Jedini je to hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Zahvaljujući ustanovi Academia Cravatica, od 2008. godine 18. listopada obilježava se kao hrvatski i svjetski Dan kravate, objasnio nam je Nikola Ćurić, predstavnik Academie Cravatice.


Zajedničkom fotografijom u obliku kravate te s kravatama oko vrata poruku radosti iz Gline su, povodom Dana kravate, poslala djeca Dječjeg vrtića “Bubamara” te učenici Osnovne i Srednje škole Glina. Kravatu je za ovu prigodu odjenuo i ban Josip Jelačić ispred Gradske uprave Grada Gline. Povijesnu priču o kravati djeci je ispričao Hrvoje Bušić, dozapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.

Kravatu je odjenuo i Dimitrije Drakulić, učenik 6. razreda Osnovne škole Glina. Upitali smo ga što je naučio o njoj.

Takvih problema nije imala Maja Dražić, učenica 3. razreda gimnazijskog usmjerenja Srednje škole Glina. Kravata je, kaže, važna za hrvatsku povijest, a trebale bi je nositi i žene.

Prvo ovakvo obilježavanje Dana kravate u Glini odvilo se u organizaciji Grada. Marin Kaurić iz Ureda gradonačelnika Grada Gline kaže kako bi to moglo postati i tradicija.

Svjetski poznato, a hrvatsko. Sjetite se toga svaki put kada s ponosom odjenete tu našu nezamjenjivu – kravatu.

Prethodni članakMeđunarodni dan žena na selu u Viduševcu obilježen prigodnom tribinom
Sljedeći članakDijelovi Gline u petak bez struje