Skupština Lovačkog saveza SMŽ u Gornjem Viduševcu

U Gornjem Viduševcu održana je u subotu, 6. svibnja redovna godišnja Izvještajna skupština Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije na kojoj su se okupili predstavnici 50 lovačkih udruga i društava s područja Županije, veterani lovstva, predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline.

Redovnu godišnju Izvještajnu skupštinu Lovački savez Sisačko-moslavačke županije svake godine održava u nekom drugom dijelu na području županije, a kako bi se lovci malo bolje upoznali i razgovarali o godini iza i ispred njih. Županijski Lovački savez okuplja 50 lovačkih udruga i društava, od kojih je njih 37 u travnju prošle godine sa Sisačko-moslavačkom županijom potpisalo ugovore o zakupu lovišta za novo desetogodišnje razdoblje. To je ujedno, ističe predsjednik Lovačkog saveza SMŽ Vlado Kireta, najznačaniji događaj za naše lovce u prošloj godini.


Kireta nam je otkrio i neke planove za ovu godinu.

Kako je biti lovac u Sisačko-moslavačkoj županiji?

Na području Grada Gline djeluje 5 lovačkih udruga i društava koje okupljaju oko 500 lovaca. Dugogodišnji lovac je i gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Lovci brinu za oko 400.000 hektara šumskih površina na području Sisačko-moslavačke županije. To je izrazito bitno i zato potičemo razvoj lovstva, a u lovcima vidimo partnere, rekla je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, ujedno i izaslanica župana Ive Žinića na skupštini Lovačkog saveza.

Najveća nam je želja razviti lovni turizam koji je na području Sisačko-moslavačke županije prije Domovinskog rata bio itekako prisutan, naglašava Roksandić.

U ime predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza, prisutnima se obratio njegov dopredsjednik Vinko Pavlić koji kaže kako se i oni trude razviti lovni turizam, ali postoje određene administrativne teškoće.

Na skupštini je istaknuto i kako je želja oko 50.000 lovaca s područja cijele Hrvatske, pa tako i Sisačko-moslavačke županije, da novi Zakon o lovstvu, koji je u pripremi, bude usklađen sa zakonodavstvom Europske unije, a time i fleksibilniji, dok bi se smanjenjem trenutne silne papirologije i brojnih pravila, olakšalo lovstvo te bi se sigurno pozitivno utjecalo na njegov razvoj.

 

Prethodni članakGLINA Predaja kandidacijskih lista HDZ-a
Sljedeći članakFlorijanovo u Bučici