Prve procjene DZS-a zabrinjavajuće: SMŽ izgubila gotovo trećinu stanovništva

Loša situacija i u Glini

Ilustracija

Popis stanovništva 2021. godine provodi se još ovaj tjedna, sa završetkom 29. listopada. Krajem godine trebali bi imati pravu demografsku sliku Hrvatske, a u Državnom zavodu za statistiku su već napravili procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama, a ako je suditi po objavljenim brojevima, čini se kako smo izgubili poveći broj stanovnika.

Prema DZS-u Hrvatska je na početku godine imala oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika. Ukupno je to 237 tisuća ljudi manje nego na zadnjem popisu iz 2011 . godine, odnosno pet posto stanovništva manje.

VEZANE VIJESTI
Oštećenja se saniraju, neprekidni potresi uzrokuju nove štete

Prema pisanju tportal, neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

U odnosu na popis iz 2011. godinu gotovo sve regije imaju manji broj stanovnika, a samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva. Grad Zagreb trenutno broji 18.768 stanovnika više nego na zadnjem popisu, a u plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, no sa puno slabijim rastom.

VEZANE VIJESTI
Glina – pjesma, ples i obilje dobrih želja na dječjem dočeku Nove godine

U apsolutnim brojevima najviše stanovnika, njih 35.521, izgubila je Osječko-baranjska županija, a u postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije. Više od 15 posto stanovnika izgubile su i Sisačko-moslavačka (-16,7 posto) te Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).

No netaknuta nisu ostala ni gradska središta, pri čemu ljude ne gube samo manji gradovi u ruralnim i nerazvijenim krajevima, već i velika županijska središta koja tradicionalno privlače stanovništvo iz provincije.

VEZANE VIJESTI
Program za Dan grada

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji situacija je u svakom slučaju zabrinjavajuća jer su gradovi Glina i Hrvatska Kostajnica, smješteni u demografski opustošenoj Banovini koja je prošle godine pogođena i potresima, izgubili gotovo trećinu stanovništva. Sisak je sa 47.768 pao na 41.825 stanovnika, odnosno izgubio je 5943 žitelja (-12,44 %).

Prethodni članakKostanjević ostaje na čelu glinskog HDZ-a
Sljedeći članakFOTO Ministrica Nataša Tramišak obišla Glinu