Proslava Velike Gospe u Bučici

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije jučer je svečanim misnim slavljem proslavljen u Župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Bučici. Tom prilikom mještani sela procesijom od župne kuće do crkve prisjetili su se i svog tragično preminulog župnika Janka Vedrine, a Velika Gospa potom je obilježena i prigodnim domjenkom u Društvenom domu DVD-a Bučica.

Jedan od najvećih kršćanskih blagdana Velika Gospa proslavljen je misnim slavljem u u Župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Bučici. U organizaciji proslave pomogli su svi župljani na čemu im je zahvalio vlč. Ivan Petrović, a za ovu priliku župljanka Marija Medved obnovila je Marijin i Josipov kip koji će od sada u novom ruhu krasiti crkvu. Ovo je blagdan kojim slavimo uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo i njenu očuvanost od grijeha, rekao nam je župnik iz Bučice.


Prije svete mise vjernici su se procesijom od župne kuće do crkve prisjetili Janka Vedrine, rođenog 1904. u Mariji Bistrici koji je od 1933. do 1935. bio župnik u Bučici, gdje je i 8. kolovoza 1935. ubijen u župnoj kući zbog isticanja hrvatske zastave.

Vedrina je bio župnik koji je poticao na slogu i zajedništvo kada je u pitanju isticanje hrvatskog identiteta, ali i kada su u pitanju duhovna i obnova sakralnih objekata. Njemu u čast upravo oko blagdana Velike Gospe župljani Bučice organiziraju ovu procesiju, ali i hodočašće u Mariju Bistricu. Slogu i zajedništvo kakvima je težio župnik Vedrina pokazali su mještani Bučice i okolnih naselja i na domjenku organiziranom u Društvenom domu DVD-a Bučica kojim su okončali obilježavanje Velike Gospe u svom malom, ali živopisnom selu.

Prethodni članakTisuće vjernika na proslavi Velike Gospe u Gori
Sljedeći članakMisija Svjetske banke posjetila Glinu