Prezentirana asanacija bunara na području Gline

Na velikoj površini od 543 km² koja pripada gradu Glini nalazi se čak 69 naselja, a samo ih je 14 spojeno na gradski vodovod. Stanovnici ostalih 55 naselja koriste vodu iz bunara ili izvora. Ljudi i stoka ovisni su o bunarima koji su im ponekad jedini izvor pitke vode. Kako bi ih vratili u funkciju, GDCK Glina započeo je 1. lipnja 2011. godine s programom asanacije bunara. Kupljena je potrebna oprema i u prosjeku se očisti skoro jedan bunar po danu. Potrebe za vodom su velike i program je nastavljen u suradnji s Crvenim Križem Hrvatske i Crkvom Isusa Krista svetaca posljednjih dana, poznatijom kao Mormonskom crkvom, čijim je predstavnicima predstavljen program asanacije bunara na području Male Soline. Prezentaciji je prisustvovala i ravnateljica GDCK Glina Alberta Cestarić:


Program je sufinanciran od strane Hrvatskog crvenog križa, a u posljednje dvije godine i od Grada Gline. Ivan Usniani stručni je suradnik u Odjelu za pripremu i odgovor na katastrofe HCK koji je pojasnio otkuda suradnja s Crkvom:

Riječ je o lokacijama koje su bile na okupiranim područjima i veliki je broj zamućenih bunara, no financijskim donacijama Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana koja je najveći donator, osigurana su sredstva za cjelogodišnje čišćenje u kojemu svaki tim očisti 200-tinjak bunara. Miljenko Babić, zakonski predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana u Hrvatskoj potvrdio je da na čišćenju bunara surađuju s Hrvatskim crvenim križem već dugi niz godina:

Predstavnici Crkve sa sjedištem u Zagrebu, koja pokriva pet država na ovom području uvjerili su se na terenu kako izgleda asanacija bunara, a njihov predsjednik David Melonakos potvrdio nam je da suradnja s Hrvatskim crvenim križem u čišćenju bunara diljem Hrvatske traje od 2013. godine:

Prezentacija čišćenja bunara održana je na imanju Marijana Balena iz Male Soline, kojemu će osposobljavanje puno značiti, dok jednog dana ne budu priključeni na gradski vodovod:

Nakon javljanja Crvenom križu Glina o potrebi asanacije bunara, ekipa rješava problem već u roku dva do tri tjedna, a u hitnim slučajevima već u roku od dva dana. S čišćenjem se započinje u mjesecu ožujku i traje do mjeseca prosinca, a ukoliko vremenske prilike dozvole, i duže.

Prethodni članakOtvoreno pismo UHBL PTSP SMŽ premijeru Andreju Plenkoviću
Sljedeći članakU nedjelju Maraton Glina