GLINA – Policija ponovo spasila živote migranata

Foto:PU SMŽ

Policijski službenici koji na području Policijske uprave sisačko-moslavačke pojačano postupaju po suzbijanju nezakonitih migracija su u nedjelju, 23. veljače u večernjim satima vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana zatočenih u prtljažnom prostoru kamper vozila kojim je upravljao krijumčar.

Naime, u mjestu Prekopa na području Gline, policijski službenici su prilikom kontrole kampera poljskih registarskih oznaka, u njegovom prtljažnom prostoru koji je moguće otvoriti samo sa vanjske strane, pronašli i vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana (tri muškarca, dvije žene, i sedmero djece). U trenutku otvaranja prtljažnog prostora, osobe su se nalazile u lošem stanju, umorne, iznemogle i bez zraka te im je odmah ponuđena liječnička pomoć.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, od kojih je pet članova obitelji smješteno u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutinu, dok je sedam članova obitelji smješteno u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.
36-godišnji vozač kampera i njegova suputnica 34-godišnjakinja, oboje državljani Poljske, uhićeni su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Po završetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu oboje su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Dva dana ranije, odnosno u petak, 21. veljače u večernjim satima policijski službenici Policijske postaje Novska su prilikom pojačanog postupanja po suzbijanju nezakonitih migracija, kod mjesta Mlaka, općina Jasenovac zatekli 19 osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

Radilo se o pet muškaraca, šest žena i osmero djece, svi državljani Iraka, koji su se nalazili u lošem zdravstvenom stanju i za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su im službenici pritekli u pomoć na način da su ponudili vodu ženama i djeci koji su bili dehidrirani, dok su osobe koje su bile u najlošijem zdravstvenom stanju sa službenim vozilom prevezli ususret vozilima Hitne medicinske pomoći, odnosno do mjesta gdje vozila imaju pristup. Žene i djeca su prevezeni u Opću županijsku bolnicu Pakrac i Opću bolnicu Sisak. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom te su po otpuštanju iz bolnica smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.

Zahvaljujući naporima policijskih službenika i ovoga su puta spašeni životi migranata.

Izvor: PU SMŽ

Prethodni članakGLINA Šumar (35) teško ozlijeđen prilikom sječe
Sljedeći članakGlinske odbojkašice i dalje bez poraza