Počelo obilježavanje 26. obljetnice početka krvavog rata u Glini

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu počelo je obilježavanje 26. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu u Glini. Program obilježavanja odvija se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke te Grada Gline i gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, čiji će izaslanik biti sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

20-godišnji Tomislav Rom bio je pričuvni policajac u Policijskoj postaji Glina koju su u ranu zoru 26. lipnja 1991. godine oko 4,20 sata, samo dan nakon proglašenja samostalne i neovisne Republike Hrvatske, napali pobunjeni Srbi potpomognuti JNA.

Rom je smrtonosnim hicem iz snajpera pogođen oko 5,45 sati, nekolicina njegovih kolega je ranjena, a nakon četverostanog otpora i obrane PP Glina, 16 hrvatskih policajaca predalo se znatno nadmoćnijem i brojnijem neprijatelju, nakon čega su odvedeni u kninski zatvor gdje su 50 dana proveli u zarobljeništvu, mučeni i zlostavljani.

Na grob Tomislava Roma jutros je njegova obitelj položila vijenac i zapalila svijeće, isto to učinilo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora i Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio Darko Srbljanin, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke predvođeno dr. Josipom Mihaljevićem, izaslanstvo Grada Gline i Gradskog vijeća predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem te predstavnici vojske, policije, braniteljskih udruga i brojni mještani.

Program je nastavljen okupljanjem uzvanika ispred zgrade Policijske postaje Glina, nakon čega je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića. U 11 sati bit će služena  Sveta Misa u Župnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka, dok će u 12 sati biti upriličeno svečano otvorenje sportskih susreta u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke na ŠRC-u Banovac, a u 12.30 počet će svečani program u Hrvatskom domu u Glini.

 

Prethodni članakVIDEO – Zvoni zvono na kapeli Bezgrešnog Srca Marijina u Gornjem Taborištu
Sljedeći članak“Naučimo o toleranciji zajedno” – zajednički projekt Udruge Lutum, SŠ Glina i DV Bubamara