Počast prvom hrvatskom predsjedniku odana i u Glini

Povodom dvadesete obljetnice njegove smrti, 10. prosinca je kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u Glini cvijećem i svijećama odana počast prvom hrvatskom predsjedniku pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila slobodu i neovisnost.

Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević podsjetio je kako je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u Glini otkriven upravo u godini kada se obilježava 20. godišnjica njegove smrti.

„Odali smo počast našem prvom hrvatskom predsjedniku, našem vrhovnom zapovjedniku koji nas je kroz Domovinski rat vodio do pobjede. Njegovom hrabrošću i hrabrošću hrvatskih branitelja danas imamo slobodnu državu u kojoj možemo slobodno živjeti. Pod vodstvom Franje Tuđmana ostvario se san naših predaka o slobodnoj i neovisnoj državi“.

Župan Ivo Žinić, uz kojeg su bili predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i njegov zamjenik Roman Rosavec, ustvrdio je kako je ovo veliki dan za Hrvatsku, ali i Glinu te Sisačko – moslavačku županiju.

„20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, čovjeka koji je najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske. Da nije bilo hrabrosti, ali i mudrosti te vizionarstva dr. Franje Tuđmana, teško da bi imali modernu hrvatsku državu. Naravno, uz hrvatski narod, hrvatske branitelje koje treba spomenuti o koji su uvijek na tom putu. Hrvatska demokratska zajednica zasigurno je na putu dr. Franje Tuđmana. U 20 godina od njegove smrti bilo je i osporavanja njega kao čovjeka. Svi mi koji smo tada zajedno s njim u Domovinskom ratu stvarali hrvatsku državu bili smo tužni, žalosni i razočarani s ponašanjem nekih predsjednika koji su vodili Hrvatsku u neko vrijeme. No, danas imamo našu predsjednicu, naš Hrvatski sabor i našeg premijera, našu Vladu koja slijedi ono što je i dr. Tuđman govorio, ono što je želio, da imamo državu u kojoj je itekako dobro živjeti. Mnogi danas pokušavaju prikazati Hrvatsku kao državu u kojoj se loše živi, u kojoj nije dobro živjeti, pokušavaju mlade odgovoriti od tog puta dr. Franje Tuđmana, ali tu smo mi da ih podučimo i da kažemo na koji način je stvorena hrvatska država i što je to što je dr. Franjo Tuđman učinio za hrvatski narod“.

 

Župan je dodao kako smo dugo čekali samostalnu i suverenu hrvatsku državu. „Danas je imamo i moramo je čuvati. Vjerujem da je budućnost Hrvatske upravo na tragu dr. Franje Tuđmana“, zaključio je Žinić zahvalivši svima koji su došli odati mu počast u Glinu, između ostalih i državnoj tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Nikolini Klaić te ravnatelju Državne geodetske uprave Damiru Šanteku.

Prethodni članakMirela Radić srebrna na prvenstvu Balkana
Sljedeći članakNova prije Nove u Gornjoj Bučici