Obilježavanju Cvjetnice u Glini pridružio se i župan Žinić

Blagdan je Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje, kojom za katoličke vjernike počinje Veliki tjedan, vrijeme kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.

Na blagdan Cvjetnice Crkva se spominje Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, što je opisano u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. Na Cvjetnicu svećenik nosi crvenu, a ne ljubičastu boju odjeće kao u ostalim korizmenim danima. Uglavnom se prije svete mise upriliči ophod ili procesija, odnosno narod se okupi izvan crkve, noseći u rukama grančice (palmine, maslinove ili neke druge) koje svećenik blagoslovi, navijesti evanđelje o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem, a nakon toga vjernici ulaze u crkvu. Na Cvjetnicu se umjesto redovitoga čitanja evanđelja čita ili pjeva Muka (po Mateju, Marku ili Luki). Blagoslovljene grančice se obično nose kući i zataknu za križ.

Cvjetnica je danas obilježena i u Glini, a svojim se sugrađanima u rodnom gradu u obilježavanju Cvjetnice pridružio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suprugom. Nakon prigodnog programa u glinskom Gradskom parku, građani su u procesiji stigli do Župne crkve Svetog Ivana Nepomuka gdje je služena Sveta misa. Svetu misu služio je glinski župnik, vlč. Ivica Mađer. 

Prethodni članakVIDEO – Glinsku nezavisnu listu podržao Most
Sljedeći članakVIDEO – Zavičajni klub Mala Solina održao peti Izvještajni sabor