Novi modeli ponašanja u Osnovnoj i Srednjoj školi Glina

U Glini su spremno dočekali novi način organizacije nastave

Nova školska godina u Hrvatskoj počela je danas za nešto manje od 460 tisuća učenika, među njima i za učenike Osnovne škole Glina.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je tri modela po kojima će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi nastava.

Prvi dan nastave ravnateljica Osnovne škole Glina Robertina Štajdohar istaknula je kako su spremni za novi način organizacije nastave te kako svi moraju prihvatiti ovu  novu situaciju.

„Imamo tu sreću da imamo velike učionice, a mala razredna odjeljenja. Razrednici su čitav prošli tjedan slagali učionice po različitim modelima, tako da se između učenika napravi razmak od metra i pol. To je dovoljno da naši učenici u školi ne moraju nositi maske. Znači, učenici od petog do osmog razreda nose maske na ulazu, kao putnici u prijevozu, ali kad dođu do svoje učionice, iz koje više ne izlaze van, onda nisu pod maskama. Što se tiče WC-a, maksimalno u isto vrijeme u njemu može biti troje učenika. Imamo po četiri sanitarna čvora za djevojčice i za dječake, ukupno osam. Na razmak od metar i pol su označene i crte na hodniku kako bi djeca održavala pravilan razmak. Učitelj ne pušta učenike sve dok su crte zauzete. Oni će to sve danas proći sa svojim razrednicima tako da će već od sutra znati model ponašanja u Osnovnoj školi Glina“.  

I Srednja škola Glina poduzela je sve potrebne mjere za početak nastave po novim epidemiološkim pravilima, kazala nam je ravnateljica ove škole Marija Margušić Novosel.

„Poduzeli smo sve što smo mogli i sve što smo znali da bi naša djeca u školi bila sigurna. Međutim, puno toga ovisi i o njima. O njima ovisi put do škole, način i ponašanje, pridržavanje svih mjera, ali jednako tako o njima ovisi i njihovo slobodno vrijeme te povratak kući. Vrata škole se zatvaraju, djeca će biti zaključana i ne izlaze iz učionica pod malim odmorima, borave fiksno u svojim učionicama. U svim učionicama su dezinficijensi, redovito će se provjetravati, redovito čistiti. Manji razredi bit će u učionicama bez maski, veći razredi bit će pod maskama. Međutim, u fazi smo naručivanja pleksiglasa pa ćemo te mjere još dodatno pojačati da bi bili sigurni. Već sutra idemo naručiti namještaj za učionicu na otvorenom koji nam donira Državna Geodetska uprava i kojoj od srca zahvaljujemo. S obzirom da je preporuka Nacionalnog stožera da se što više nastave odvija na otvorenom, ovo je zbilja jedna izvrsna gesta Državne geodetske uprave tako da ćemo dio nastave, kada to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, prebaciti na učionicu na otvorenom“.

Margušić Novosel je zaključila kako je najvažnije utjecati jedni na druge i jedni druge  stalno podsjećati koliko je važno pridržavati se svih mjera i uputa kako bi nastavnu godinu sigurno priveli kraju.

Prethodni članakU Gornjem Viduševcu održani 16. Angelski susreti
Sljedeći članakOsnovnoj školi Glina odobrena četiri projekta Erasmus+