U Gornjem Viduševcu održani 16. Angelski susreti

Tradicija se nastavlja

U Gornjem Viduševcu održani su tradicionalni Angelski susreti, smotra izvornog folklora koja se po 16. puta predstavila ljubiteljima tradicije, glazbe, pjesme i narodne nošnje.

Kako je pojasnio predsjednik domaćina i organizatora, KUU Viduševac Slavko Crnković, ovogodišnji Angelski susreti održani su u skromnijim uvjetima: “Moramo znati da neke stvari moramo preživjeti! Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i koronu. Ovu našu baštinu i nošnju koju imamo moramo čuvati i moramo pokazivati. Čuvat ćemo se koliko možemo, dragi Bog nam pomaže u tome, ali da ne pokažemo nošnju ove godine, to bi bilo jako teško, nama koji to radimo iz srca i koji to volimo neopisivo je da ne možemo nigdje nastupiti. Zato smo išli na ovo, da se držimo svih mjera, ali da zapjevamo na našem brdu i zaplešemo kao nekada, prije 100 godina, a dao Bog i 100 godina poslije nas.”

Susreti su održani pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, čiji je gradonačelnik Stjepan Kostanjević domaćinima zahvalio što su unatoč okolnostima uspjeli organizirati ovu manifestaciju: “Uspjeli su organizirati Angelske susrete na drugačiji način nego je to bilo do sada, ali okupio se lijepi broj ljubitelja susreta, ali i domaćeg stanovništva koje njeguje tradiciju svoga kraja. Nadamo se da će iduće godine uvjeti biti povoljniji.”

Susrete je otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Gornji Viduševac dugi niz godina održava svoje Angelske susrete, ja im na tome čestitam i zahvaljujem što čuvaju tradiciju i običaje našeg naroda, kulturne baštine ovog kraja i želim da to nastave. Prekrasno nedjeljno poslijepodne, prekrasan pogled na glinsku dolinu i obronke Zrinske gore, kulturno-umjetnička društva, puno manje, ali bit će veselo kao i svake godine.”

Žinić je izrazio želju da se ova tradicija nastavi i u budućnosti te da se uključi u ovu priču što veći broj mladih.

Prvi puta Susreti su održani podno crkve Sv. Franje Ksaverskog, a uz organizatore i domaćine, nastupila su društva iz Graberja i Hrvatskog Ćuntića.

Prethodni članakPolicija traga za počiniteljem velike krađe drva u šumi na glinskom području
Sljedeći članakNovi modeli ponašanja u Osnovnoj i Srednjoj školi Glina