FOTO Gornje Jame zločin bez kazne

Tužno ali istinito u naselju Gornje Jame, po popisu stanovništva iz 2011. godine, broji se nula stanovnika. Deset godina prije tog popisa srpske okupacijske snage protjerale su većinu mještana, oni koji su ostali i vjerovali da im se neće ništa dogoditi na žalost nisu preživjeli, ubijeni su na kućnom pragu, masakrirani i zapaljeni.

I ove nedjelje u tišini je održana komemoracija, a mnogima koji su bili tamo nametalo se pitanje, zašto za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Naime, srpske okupacijske snage u ovom su selu 1991, godine pobile14 civila, od toga troje malodobne djece i jednog hrvatskog branitelja.

Ovogodišnje obilježavanje je započelo kod tamošnje kapelice Ranjenog Isusa gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odale obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, civilne udruge s područja Gline, udruge proistekle iz Domovinskog rata gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković sa suradnicima.

U naselju Gornje Jame obilježavanju 31. godišnjice pogibije 14 civila i jednog hrvatskog branitelja nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, izaslanica potpredsjednika Vlade RH, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Nakon odavanja počasti nazočne je najprije pozdravio Ivica Kuštreba organizator komemoracije, gradonačelnik Ivan Janković, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i izaslanica potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Ivona Paltrinieri, a misno slavlje ispred kapelice u Gornjim Jamama predvodio je generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Ivica Mađer.

 

 

Prethodni članakMještani Male soline obilježili 31. obljetnicu od okupacije i progona
Sljedeći članakGORNJA BUČICA Nismo ih zaboravili, hvala im za sve!