Misa za zatvorenike i djelatnike Kaznionice u Glini

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu, 21. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima Kaznionice.

U homiliji biskup je rekao da što smo bliže svetkovini Kristova rođenja, tako su i teme koje nam donosi Riječ Božja, božićne. „Jedna od tema koju nam donose današnja čitanja je radost. Prorok Sefanija u Starom zavjetu navješćuje Mesiju i poziva izabrani narod, Židove na radost: ‘kliči od radosti, kćeri sionska, viči od veselja, Izraele’. I mi kad očekujemo nekoga tko nam je drag, već samo to iščekivanje ispunjava nas radošću.

_MG_4215

Tako smo kroz ove tjedne i četiri nedjelje adventa bili radosni zbog iščekivanja Mesije, a bit ćemo radosni i na sam Božić, na slavlju susreta s njim. Radost i jest zapravo zbog susreta, radost je tu zbog toga što nam dolazi Bog, što On želi u nama utvrditi tu sreću koju nam nitko i ništa ne može oduzeti iz duše. Profesor Duda, naš veliki bibličar, često je na predavanjima volio razlikovati radost i veselje. Tako je znao govoriti da je veselje nešto izvanjsko, a radost je nešto unutarnje u nama, te kako ona može postojati i kada izostane vanjsko veselje. Radost je doista nešto unutarnje i ako se u svom životu oslonimo na Gospodina tada imamo razloga za pravu, duboku, iskrenu i istinsku radost. Prorok Izaija na jednom mjestu donosi Božje riječi: ‘Ako se na mene ne oslonite, opstati nećete’ (Iz 7,9). Bog želi nama biti temelj da na njemu gradimo svoj život i ako učinimo taj temeljni izbor, tu fundamentalnu opciju, da se temeljito opredijelimo za Boga, tada nam ništa i nitko tu radost ne može oduzeti. Naravno može biti oscilacija u našem životu, možemo padati i griješiti, ali uvijek ćemo se uzdizati ako znamo da je naš život sagrađen na čvrstom temelju, kao što kaže sv. Pavao ‘Znam komu sam povjerovao…’ Kristu povjerovati, znači imati u sebi radost zauvijek“, poručio je okupljenima biskup.

IMG_4210

U nastavku biskup je rekao kako je tema današnje euharistije i Svjetlost koja obasjava svijet. „On je došao na ovaj svijet kao ‘mlado sunce s visine’, kako je dolazak Mesije pozdravio Zaharija. Zanimljivo je da se od starine dolazak Krista Mesije časti u središtu mrkle noć, u vrijeme kada je noć najduža, upravo ovih dana, početkom zime. Ali od Božića pa na dalje svaki dan je malo duži jer svjetlost počinje pobjeđivati. Svjetlost je kozmološka slika iz prirode, ali pitanje je naše duše doživljavamo li mi Boga kao svjetlost i onoga koji odnosi tamu. Mrak je oduvijek simbol zla, grijeha i teškoća. Bog zato dolazi da nas prosvijetli i kršćani od starine posebno ističu da je Krist Prosvjetitelj, onaj koji je došao prosvijetliti svaku dušu, dati svakome svjetlo da vidi što je dobro i da živi to što je dobro“, rekao je biskup te dodao kako smo mi kršćani obdareni najvećim mogućim darom, jer nam se dariva sam Bog. Na kraju biskup je ohrabrio okupljene zatvorenike poručivši im kako, iako možda ovih dana neće moći fizički biti sa svojim obiteljima, moći će s njima biti u molitvama.

Misu je animirao Mješoviti zbor župe sv. Ivana Nepomuka iz Gline.

Prethodni članakZahvaljujući projektu “Most u bolju budućnost”, Srednja škola Glina ima obnovljene učionice, novi namještaj i vrijednu opremu
Sljedeći članakSrednja škola Glina održala priredbu “Božić je vrijeme okupljanja”