Ljubitelji pisane riječi došli na svoje

U srijedu 7.3.2018. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Glina održan je prvi sastanak Čitateljskog kluba. Pozivu se odazvalo 15-ak Glinjana različite životne dobi i zanimanja – od umirovljenika do dviju mladih djevojaka koje su svojom nazočnošću pokazale da je čitanje itekao “in”.

Kako je u uvodu rekla ravnateljica Knjižnice gđa. Suzana Šantek, “čitanje je samotnički čin, a najčešće naša razmišljanja o pročitanom ostanu zatrpana dnevnim obavezama. Zbog toga nam je želja okupiti čitatelje da u ugodnom okruženju uz razgovor uživaju u lijepom štivu, učenju i druženju i podijele svoja razmišljanja. U tome će nam pomoći voditeljica profesorica Ljerka Iharoš koja će nas usmjeravati…” Prof. Iharoš je naglasila da je ovaj poziv prihvatila iz “sebičnog razloga – jer i sama ima potrebu podijeliti sadržaj neke knjige s drugom osobom”. Kao neposlušni đaci, ljubitelji knjige su se malo zanijeli u komentarima filmova, zavičajne povijesti, potrebi zapisivanja sjećanja…Zato je profesorica okupljene upitala zašto zapravo, čitaju. Svatko ima neki svoj razlog: da nismo sami, knjige nas nose u drugi svijet, na trenutak zaboravljamo grubu stvarnost, učimo o drugim krajevima i životima…Što je tko prvo pročitao, bilo je još zanimljivije pitanje – od crtanih i pisanih romana, Alan Forda, školske lektire, slikovnica, Heidi, Zane Greya, Karla Maya, bajki iz cijelog svijeta…Kako je negdje napisao Kafka, “knjiga mora biti sjekira za zamrzlo more u nama…” Koja nam je upravo to bila, e tu je svatko imao svoju priču: od Selimovića, Harry Pottera, Remarqua, Hemingwaya, Kundere do nekih manje poznatih imena ali vrijednih djela. Svi smo različiti, svakog dotakne nešto drugo…

I tako, ove srijede uz topli čaj i kekse, u Glini je započela jedna lijepa, topla ljudska
priča – živimo u istom gradu, međusobno se poznajemo, veže nas ljubav prema knjizi, a tako smo različiti. Zašto to ne podijeliti? Zato, kako večeras reče najstarija članica Kluba, gđa Tina, ponekad joj je baš krivo odložiti dobru knjigu i zaspati…jer tko zna što dalje slijedi. Za mjesec dana se vidimo – do tada samo treba čitati, pažljivo čitati.

Prethodni članakU Glini sve spremno u slučaju poplava
Sljedeći članakAktivni u zajednici