Ljubitelji pisane riječi došli na svoje

U srijedu 7.3.2018. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Glina održan je prvi sastanak Čitateljskog kluba. Pozivu se odazvalo 15-ak Glinjana različite životne dobi i zanimanja – od umirovljenika do dviju mladih djevojaka koje su svojom nazočnošću pokazale da je čitanje itekao “in”.

Kako je u uvodu rekla ravnateljica Knjižnice gđa. Suzana Šantek, “čitanje je samotnički čin, a najčešće naša razmišljanja o pročitanom ostanu zatrpana dnevnim obavezama. Zbog toga nam je želja okupiti čitatelje da u ugodnom okruženju uz razgovor uživaju u lijepom štivu, učenju i druženju i podijele svoja razmišljanja. U tome će nam pomoći voditeljica profesorica Ljerka Iharoš koja će nas usmjeravati…” Prof. Iharoš je naglasila da je ovaj poziv prihvatila iz “sebičnog razloga – jer i sama ima potrebu podijeliti sadržaj neke knjige s drugom osobom”. Kao neposlušni đaci, ljubitelji knjige su se malo zanijeli u komentarima filmova, zavičajne povijesti, potrebi zapisivanja sjećanja…Zato je profesorica okupljene upitala zašto zapravo, čitaju. Svatko ima neki svoj razlog: da nismo sami, knjige nas nose u drugi svijet, na trenutak zaboravljamo grubu stvarnost, učimo o drugim krajevima i životima…Što je tko prvo pročitao, bilo je još zanimljivije pitanje – od crtanih i pisanih romana, Alan Forda, školske lektire, slikovnica, Heidi, Zane Greya, Karla Maya, bajki iz cijelog svijeta…Kako je negdje napisao Kafka, “knjiga mora biti sjekira za zamrzlo more u nama…” Koja nam je upravo to bila, e tu je svatko imao svoju priču: od Selimovića, Harry Pottera, Remarqua, Hemingwaya, Kundere do nekih manje poznatih imena ali vrijednih djela. Svi smo različiti, svakog dotakne nešto drugo…

VEZANE VIJESTI
Preč. Ivica Mađer imenovan kanonikom Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku

I tako, ove srijede uz topli čaj i kekse, u Glini je započela jedna lijepa, topla ljudska
priča – živimo u istom gradu, međusobno se poznajemo, veže nas ljubav prema knjizi, a tako smo različiti. Zašto to ne podijeliti? Zato, kako večeras reče najstarija članica Kluba, gđa Tina, ponekad joj je baš krivo odložiti dobru knjigu i zaspati…jer tko zna što dalje slijedi. Za mjesec dana se vidimo – do tada samo treba čitati, pažljivo čitati.

Prethodni članakU Glini sve spremno u slučaju poplava
Sljedeći članakAktivni u zajednici