Interpretacijski centar baštine Banovine u prvoj Noći muzeja u Glini

Prva noć muzeja u Glini, na inicijativu Društva “Terra banalis”, bit će održana u petak, 27. siječnja. Organizacijsku podršku pružili su Grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku i drugi). Uz Društvo “Terra banalis”, u izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu Noć muzeja u Glini uključili su se Knjižnica i čitaonica Glina, Srednja škola Glina, Udruga mažoretkinja Glinske Banice, KUU Viduševac, KUD Čiče i Interpretacijski centar baštine Banovine.

VEZANE VIJESTI
Razmjena sjemenja u sklopu akcije Biljna banka Banovine

Ovaj centar je ustanova u kulturi, osnovan je u kolovozu 2016. godine u Glini, a s ciljem prezentiranja i promoviranja materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine, započinje nam priču privremena ravnateljica centra Martina Mladenović.


Banovina kao područje i Glina kao njeno srce iznimno su značajne za povijest Hrvatske, ali i ovog dijela Europe.

Martina nam kaže kako činjenica što Glina nema pravi muzej nije razlog da naš grad nema Noć muzeja, a za koju se nada kako će je u velikom broju posjetiti mladi s ovog područja jer je njen sadržaj bogat i raznolik.

VEZANE VIJESTI
Na incijativu Društva “Terra banalis” održat će se prva Noć muzeja u Glini

Martinu Mladenović upitali smo i je li ovaj povijesni značaj Banovine dobar temelj za razvoj turizma na ovom području.

Saznali smo i koji su budući planovi Interpretacijskog centra baštine Banovine.

A u ovoj skoroj budućnosti, dakle, već u petak, 27. siječnja očekujemo dolazak što većeg broja ljudi u srce Banovine, u Glinu, na prvu Noć muzeja.

Podsjetimo, sve počinje u 18 sati predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i Druge banske pukovnije pred predstavnicima Grada Gline koji će svečano otvoriti manifestaciju te prezentacijom projekta modernog muzeja Vojne krajine ispred Kapelnikovog stana u Glini, što će koreografijom popratiti mažoretkinje, Glinske Banice. Tijekom noći održavat će se izložbe “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” u Knjižnici i čitaonici Glina, “Slike iz povijesti Gline” i velika 3D maketa Banovine u Srednjoj školi Glina, zatim “Viduševac u crno-bijeloj boji” te glazbeni i filmski program posvećen zavičajnoj tradiciji u kino dvorani Knjižnice i čitaonice Glina. Organizirana su i stručna vodstva gradskom jezgrom u izvedbi učenika Srednje škole, posebno osvjetljenje grada bakljama u izvedbi Grada Gline i promotivna ponuda toplih napitaka.

Prethodni članakNa incijativu Društva “Terra banalis” održat će se prva Noć muzeja u Glini
Sljedeći članakVIDEO PRIJENOS – 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline