Europski tjedan prevencije raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Ove godine obilježava se od 22. do 28. siječnja.

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100.

Možda je najveća tragedija s rakom vrata maternice što svjedočimo toj bolesti i smrtnosti od nje, u situaciji kada se većina slučajeva može spriječiti kroz probir i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Jasno je utvrđeno da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva raka. Osim toga, danas postoje dva cjepiva koja su vrlo učinkoviti u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a i koji mogu bitno smanjiti pojavnost raka vrata maternice, ako se primjenjuju u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljane populacije.

Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja.

Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok u svijetu 40-ih godina prošloga stoljeća nije prihvaćena citodijagnostika, koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena uz očuvanje kvalitete života. Otkrivanje raka vrata maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica koje se uzimaju tijekom ginekološkog pregleda i razmazuju na stakalcu).Tim je otkrićem (1924. g.) G. N. Papanicolau, podrijetlom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je, po njemu, popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test. Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u Papa-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti – SPB (njih same ili karakteristične promjene koje uzrokuju na stanicama), kojih je liječenje sastavni dio sprječavanja razvoja raka vrata maternice.

U borbi protiv raka vrata maternice najvažnija je prevencija, kaže nam to i ginekologinja u Glini doktorica Sanja Štingl Vlašić.


Rano otkriven rak vrata maternice može se izliječiti. Ako se ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi bolesti, rak se može proširiti na limfne čvorove i obližnje prsne organe što smanjuje mogućnost izlječenja.

Prepoznatljiv znak kampanje u Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice je Biser mudrosti, kako bi se još jednom naglasila važnost dobre zdravstvene edukacije u zaštiti zdravlja žena, pomažući im da razumiju važnost pravodobne prevencije raka vrata maternice i motivirajući ih na korištenje dostupnih zdravstvenih pregleda i usluga.

Kampanju su podržale i naše novinarke Matea Srebačić i Jelena Vorobec.

Izvori: www.zzjzdnz.hr; www.ecca.info; www.hlpr.hr

Prethodni članakNa incijativu Društva “Terra banalis” održat će se prva Noć muzeja u Glini
Sljedeći članakVIDEO PRIJENOS – 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline