Iako je subota 10. ožujka, jutro u glinskoj Srednjoj školi i prije 9 sati bilo je baš užurbano. Naime, Osnovna i Srednja škola Glina provode natjecanje podmlatka i mladeži Crvenog križa. Jedino gradovi Sisak i Glina to rade u našoj Županiji, a najbolji na gradskoj razini sudjeluju na onoj međužupanijskoj. Natjecanje je organizirano u 6 radilišta – 1. Provjera znanja o pokretu Crvenog križa – sutkinja Jasmina Sukalić; 2. Provjera znanja o Hrvatskom Crvenom križu – sutkinja Almira Perković; 3. Provjera znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima – sutkinja Iva Pereković; 4. Prva pomoć-pisana provjera znanja – sutkinja Ljerka Iharoš; 5.i 6. Prva pomoć-praktični zadaci – sutkinje Sanja Štingl Vlašić, Albina Miftari, Irena Crnković i Aleksandra Pereković. Podmladak OŠ Glina kojeg vodi mentorica Valentina Pereković Žugaj natjecao se s 2 ekipe – ekipa “Volonter”: Martina Strejček, Ivona Oršulić, Kiara Žinić, Mia Šešerin; Lana Arbutina i Marcell Muža i ekipa “Jedinstvo”: Magdalena Pereković, Lovro Bakšić, Domagoj Ožaković, Marko Grubić, Dario Cvitanović i Josip Arambajsa. Mladež SŠ Glina imala je također 2 ekipe koje vodi mentorica Tatjana Vrbanac Kezele – ekipa “Kristal”: Ema Iharoš; Maja Dražić, Anamarija Muža, Nika Krizmanić i Ana Cestarić i ekipa “Face”: Ema Cestarić, Sara Malović, Josipa Antić, Lea Gašljević i Valentina Žugaj. Da bi sve bilo uvjerljivo, pobrinuli su se brojni glumci i šminkeri bez kojih se natjecanje ne bi ni moglo provesti.

Sve je bilo spremno kada su se natjecateljima i volonterima pridružili gradonačelnik Stjepan Kostanjević te potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Glina Antun Šogorić. Nazočne je toplo pozdravila ravnateljica Gradskog Crvenog križa Glina Alberta Cestarić. Što bolji uspjeh u ovom 22. po redu natjecanju, mladima je poželio i Antun Šogorić, u ime predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Glina. Naglasio je da ih rezultat ne bi trebao opterećivati, neka se ponašaju onako kako bi se ponašali u pružanju prve pomoći u stvarnoj situaciji. Najbolje bi bilo da im to znanje nikad ne zatreba, ali kako ne znamo što nam život donosi, može im dobro doći u spašavanju života.

Nazočne je pozdravila ravnateljica SŠ Glina Marija Margušić-Novosel zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos da se ovo natjecanje dogodi – prvenstveno natjecateljima, nastavnicima, glumcima, šminkerima, volonterima i svima koji su subotnje prijepodne proveli radno. Bez materijalne potpore to ne bi bilo moguće, a istu osiguravaju Gradsko društvo Crvenog križa Glina i Grad Glina. Kako bi se odalo zasluženo priznanje za uloženi trud, ove će godine nagrade biti vrijednije. Po prvi put, pobjednička ekipa iz Osnovne škole i pobjednička ekipa iz Srednje škole sa svojim voditeljima, za nagradu će uživati u ljetnom kampu HCK u Selcu, a što im osigurava Grad Glina. “Humanost je odjek srca”, zaključila je Margušić-Novosel. Na kraju, gradonačelnik Stjepan Kostanjević je naglasio da su svi ovdje danas pobjednici jer odvajaju svoje vrijeme kako bi stekli znanje i vještinu i djelovali za dobrobit drugih te otvorio natjecanje. I onda je sve krenulo kao što je bilo i predviđeno – provjeravalo se znanje, pružala prva pomoć unesrećenima…A sutkinje su sve pomno pratile i bilježile…

Na kraju, kad se sve zbrojilo i oduzelo, pobjedila je ekipa podmlatka “Volonter” iz Osnovne škole i ekipa mladeži “Kristal” iz Srednje škole. Kako smo čuli od onih koji odlučuju, za nagradu im se na ljeto smiješi more…Zasluženo, svaka čast.

 

Prethodni članakU Joševici proslavljen Dan žena
Sljedeći članakDvije provale u obiteljske kuće na području Gline