Gračanica Šišinečka proslavila sv. Lovru

Gračanica Šišinečka (Župa Bučica) proslavila je 12. kolovoza svog novog zaštitnika kapele, svetog Lovru. Molitvu, blagoslov kapele i svetu misu predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije. Uz njega, sudjelovali su vjernici župe Bučica sa svojim župnikom Ivanom Petrovićem.

Proslava je započela polaganjem vijenaca za poginule i nestale vojnike i civile u Domovinskom ratu. Polaganje vijenaca uz molitvu obilježilo se na groblju u Zaloju i pred kapelom. Nakon molitve za pokojne uslijedio je blagoslov kapele svetog Lovre u Gračanici Šišinečkoj. Kapela je blagoslovljena uz zajedničku molitvu svih župljana. Nakon molitve generalni vikar je poškropio kapelu blagoslovljenom vodom, postavljen je oltarnik, upaljene su svijeće i zazvonilo je zvono.

Dosadašnji zaštitnik i naslovnik kapele sveti Antun Padovanski nastavit će se slaviti uz svetog Lovru, a promjena zaštitnika i naslovnika kapele učinjena je zbog pripadanja župi Bučica čiji je zaštitnik i naslovnik također sveti Antun Padovanski. Sveti Lovro je izabran za zaštitnika kapele, jer se isto tako svečano slavi u kapeli. Ovom promjenom, kapela u Gračanici Šišinečkoj dobila je jasniji identitet unutar župe.

Naselja Zaloj, Gračanica Šišinečka i Stankovac, koja su se smjestila iznad rijeke Kupe, na mjestu gdje se spaja Banovina i Pokuplje, stoljećima su pripadala župi Šišinec, a sada su u župi Bučica. Mještani triju naselja nekoć su morali prelaziti Kupu kako bi došli do svoje župne crkve. Budući da su ova sela već nekoliko godina unutar župe Bučica, stanovnicima je sada puno jednostavnije doći na misna slavlja i župniku je jednostavnije obići svoje župljane. To je pojasnio župnik Ivan Petrović.

TON 


Zajedno s mještanima i gostima, svetog Lovru u Gračanici Šišinečkoj je slavio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, koji je naglasio važnost čuvanja uspomene na poginule i odavanje počasti njihovoj žrtvi te očuvanja života na ovim u Domovinskom ratu teško stradalim područjima. Sve razrušeno u ratu, trebalo je iz temelja obnoviti, pa tako i crkve koje su uništene, razrušene ili spaljene. Kao i ostale crkve i kapele čiju obnovu pomažu, Grad će pomoći i u obnovi ove kapele te uređenju okoliša, rekao je gradonačelnik Kostanjević.

TON 

Proslave poput ove uvijek su prilika za susret onih koji se dugo nisu vidjeli, naročito mještana koji su raseljeni tijekom Domovinskog rata. Tako su se okupljeni nakon misnog slavlja nastavili družiti uz vjeru kako će zajedništvom, zagovorom svetog Lovre i uz pomoć lokalne zajednice, vratiti život u ovo prekrasno područje Banovine uz rijeku Kupu.

 

 

 

Prethodni članakCIJELA SNIMKA Glinjani s oduševljenjem dočekali predsjednicu
Sljedeći članakTisuće vjernika na proslavi Velike Gospe u Gori