GORNJA BUČICA Nismo ih zaboravili, hvala im za sve!

Obljetnica stradanja Gornje Bučice u Domovinskom ratu

Dolaskom jeseni Hrvatima s područja glinskog Pokuplja uvijek iznova teška su i bolna su sjećanja na jesen 1991. godine kada su pobunjeni Srbi u svom osvajačkom pohodu krenuli na hrvatska sela, pobili sve koji su ostali, a domove zapalili i uništili.

Naime, padom viduševačke obrane Srbi su krenuli dalje prema Velikoj Solini, ušli u šumu Pokule i nastavili prema Gornjem Taborištu. U tom metežu, nekolicina hrvatskih dragovoljaca prije Gornjeg Taborišta pokušalo je na nekoliko mjesta zaustaviti napredovanje okupatora s ciljem osiguravanja dodatnog vremena da se hrvatski puk izvuče preko rijeke Kupe.

Ivica Jažeta, Darko Srbić, Danijel Mihaljević, Milan Zgurić, Branko Klasnić, Branko Uzelac, Josip Zgurić i Miljenko Milošević uspjeli su u tome, nakratko su zaustavili neprijatelja, dali nekoliko sati stanovnicima da se izvuku, ali nažalost oni su ostali, opkoljeni su i svi osim jednog izginuli.

VEZANE VIJESTI
NOVO SELO GLINSKO Otkriveno obnovljeno spomen obilježje

Ranjen se iz obruča uspio izvući Miljenko Milošević.

Spomenimo kako je u teškim borbama, dok se još branio Viduševac, u šumi Pokule u zasjedi smrtno stradao 22. kolovoza 1991. godine Damir Pintar, kod čijeg smo se spomenika i ove godine okupili kako bi se poklonili herojima Domovinskog rata, našim suborcima koji su nama dali priliku da nastavimo živjeti, osloboditi i izgrađivati jedinu nam Domovinu.

VEZANE VIJESTI
25 godina od početka agresije na Glinu

Odavanje počasti poginulim braniteljima započelo je u šumi Pokule, nastavljeno je u Gornjem Taborištu kod spomen golubice i u Gornjoj Bučici kod spomenika.

Počast svim žrtvama Domovinskog rata odale su obitelji poginulih, mještani glinskog Pokuplja, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković sa suradnicima i nekolicinom gradskih vjećnika, vijećnica u županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije Luca Gašpar Šako, bučički vatrogasci i lovci koji su i organizatori ovog obilježavanja.

Predsjednica DVD-a Bučica Vera Božurić u ime organizatora zahvalila je svima koji su došli:

“Žalosno je, sve je pusto! Iako je slobodno, iako su žrtve pale, slabo se daje za naš kraj. Naši su ljudi vrijedni, uvijek su se borili sami, bore se i dalje da opstanu ovdje. Želja mi je da se još više uključimo, da se nešto pokrene, da se mladi imaju kamo vratiti. Prije rata ovdje je bilo 250 učenika, a sada nema uopće ljudi, osim nas penzionera.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Obilježena 30. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline

Čak i oni mladi koji žive ovdje, trče na posao pa kada se vrate, bave se poljoptivredom, podsjetila je Božurić.

Molitvu uz spomen obilježja predvodio je župnik župe sv. Antun Padovanskog u Gornjoj Bučici velečasni Vedran Pejak Pašić.

Prethodni članakFOTO Gornje Jame zločin bez kazne
Sljedeći članakNapadača iz Splita sumnjiče za ubojstvo djeda iz Gline, pronađen raskomadan